1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Toimittajalta: Metrin turvaväli, poskisuudelmat pannassa ja massatapahtumat peruttu – näin korona vaikuttaa Italian arkeen

Italian hallitus ottaa käyttöön uusia käytösohjeita estääkseen koronaviruksen leviämisen, kirjoittaa Ylen Italian-toimittaja Jenna Vehviläinen.

Vaaratilanne! Poskisuudelmien lisäksi myös suutelemista on syytä välttää Italiassa. Kuva: Alberto Pizzoli / AFP

ROOMA “Onko paniikkihässäkkä päällä myös Roomassa?” kirjoitti suomalainen ystäväni minulle Whatsappissa eilisiltana.

Mukaan hän liitti kuvakaappauksen uutisesta, jonka mukaan THL määrittelee nyt koko Italian koronaviruksen epidemia-alueeksi ja ulkoministeriö kehottaa välttämään tarpeetonta Pohjois-Italiaan matkustamista.

Viestejä oli tullut myös muilta huolestuneilta. Luin ne myöhemmin tultuani ulos elokuvateatterin salista.

Katselin ympärilleni Rooman keskustassa, mutta kaikki näytti samalta kuin aiemminkin päivällä. Pari hassua hengityssuojainta siellä täällä, mutta muuten kaikki jatkui tavallisen arkisesti. Iltaostoksia ruokakaupoissa, kymmenittäin ihmisiä litistyneinä bussien ja raitiovaunujen ruuhkiin.

Tähän perustuen tuntui hassulta, että myös Roomasta, jonka ympäristössä koronavirustartuntoja on todettu 14, olisi yhtäkkiä tullut osa epidemia-aluetta.

“Ei ole mitään paniikkia”, vastasin.

Ohjeet kuukauden epäsosiaalisuuteen

Kaksituntisen elokuvan aikana oli kuitenkin ehtinyt tapahtua muutakin.

Viranomaiset olivat kertoneet tartuntojen määrän pompanneen jälleen vuorokauden aikana melkein 500 tapauksella ylöspäin, kuolleiden määrä oli noussut kymmeniä. Ne eivät olleet rohkaisevia lukuja. Aiemmin päivällä monet lääkärit olivat julkisuudessa elätelleet toiveita siitä, että tartuntapiikki olisi jo saavutettu.

Suurin muutos arkeen tuli kuitenkin uusista käyttäytymisohjeista, jotka hallituksen terveysalan ammattilaisista koostuva työryhmä antoi eilisiltana. Niitä kaikkien italialaisten suositellaan noudattavan 30 päivän ajan viruksen leviämisen estämiseksi.

Seuraavan kuukauden aikana sosiaalisessa kanssakäymisessa ihmisten tulee ohjeiden mukaan pitää toisiinsa metrin turvaväli. Pannassa ovat kädenpuristukset ja poskisuudelmat. Yli 75-vuotiaita neuvotaan pysymään mahdollisuuksien mukaan kotona.

Massatapahtumat perutaan, ja kaikkien omalla vastuulla on välttää julkisia paikkoja, joihin on kerääntynyt paljon ihmisiä. Eli käytännössä ravintoloita, elokuvateattereita, konserttisaleja ja niin edelleen.

– Emme voi tietenkään valvoa, kuka puristaa kättä tervehdyksenä ja kuka ei. Mutta pyydämme italialaisia nyt vastuuntuntoa, sanoi terveysministeri Roberto Speranza televisiohaastattelussa.

Seuraavaksi katsotaan, miten italialaisilta luonnistuu epäsosiaalinen elämä. Kotona iltaisin nököttäminen, turvavälin pitäminen ja käden heilautuksella tervehtiminen kun eivät noin keskimäärin ole kuuluneet maan kulttuuriin.

Lue lisää:

THL luokittelee koko Italian koronaviruksen epidemia-alueeksi

Ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Pohjois-Italiaan – Finnair peruu kaikki lennot Milanoon kuukaudeksi

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta: ensimmäinen tartunta EU-virastossa, Finnair suunnittelee koko Suomen-henkilöstönsä lomauttamista