1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keski-Suomi

Keski-Suomeen perustetaan kaksi uutta luonnonsuojelualuetta

Uudet luonnonsuojelualueet lisäävät metsien monimuotoisuutta ja niillä on korkea luonnonsuojelullinen arvo.

METSO-ohjelman metsät ovat luonnonarvoiltaan monipuolisia ja eliölajien ylinympäristöinä arvokkaita. Arkistokuva. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Keski-Suomeen on perustettu kaksi uutta luonnonsuojelualuetta. METSO-ohjelmaan kuuluvat alueet ovat Viitasaarella ja Äänekoskella. Viitasaaren Rauskajärven alueella suojeltavan metsän pinta-ala on noin 35 hehtaaria.

Viitasaarella kallioselänteillä kasvavat männiköt ovat tärkeitä elinympäristöjä alueella esiintyville lajeille. Vastaavaa aarniometsää tavataan Keski-Suomen alueella vain kansallispuistoissa.

– En muista nähneeni Keski-Suomessa kansallispuistojen ulkopuolella yhdelläkään alueella yhtä paljon keloja ja ikivanhoja aihki- tai kolomäntyjä. Alue täyttää kirkkaasti METSO-kriteerit, toteaa alueen sopivuutta METSO-suojeluun arvioinut Keski-Suomen ELY-keskuksen biologi Johanna Viljanen.

Äänekosken Humalapuron suojelualueen koko noin 7,8 hentaaria. Humalapuron alueesta arvokkaan tekee sen kasvisto. Siellä on nimensä mukaisesti luonnonvaraisen humalan harvoja tunnettuja kasvupaikkoja Keski-Suomessa.

METSO-ohjelmassa (siirryt toiseen palveluun) suojellaan metsiä, jotka ovat luontoarvoiltaan erityisen arvokkaita.