Hyppää sisältöön

Tallinnan satamassa seulotaan koronavirusta nyt lämpökameroin – kuumeinenkin pääsee silti maihin, jos haluaa

Tänään keskiviikkona kamerat otettiin käyttöön sataman A-terminaalissa, torstaina ne ilmestyvät D-terminaaliin ja lentoasemalle.

Lämpökameraan liitetty järjestelmän hälyttää, mikäli matkustajan ruumiinlämpö on yli 38 astetta. Kuva: Siim Lóvi / ERR

Lämpökamerat otettiin satamassa käyttöön osana Viron hallituksen ja terveysviranomaisten koronaviruksen torjuntaohjelmaa. Ne hälyttävät, mikäli Helsingistä Tallinnaan saapuvan matkustajan ruumiinlämpö on yli 38 astetta.

Matkantekoa ne eivät kuitenkaan merkittävästi hidasta. Kuumeinen matkustaja pyydetään terveysneuvontaan, mutta se on vapaaehtoista. Eli halutessaan siitä voi kieltäytyä ja jatkaa matkaa.

Mikäli kuumeinen henkilö suostuu neuvontaan, häneltä tiedustellaan muun muassa mahdollisesta oleskelusta riskialueella ja kontaktista koronavirukseen sairastuneiden kanssa.

– Jos näihin kysymyksiin vastataan "kyllä", arvioimme potilaan tilan. Mikäli tila on vaikea, hälytämme ambulanssin. Mikäli ei, meiltä saa mukaan tietopaketin muun muassa vapaaehtoiseen karanteeniin jäämisestä. Ketään ei pakoteta mihinkään, Viron terveysviraston kriisitoimikunnan jäsen Ragnar Vaiknemets toteaa.

Itse lämpökamera on pieni ja huomaamaton. Kuva: Siim Lóvi / ERR
Satamassa ja lentokentällä lämpökameran rinnalla päivystävät Viron Punaisen Ristin vapaaehtoiset. Kuva: Siim Lóvi / ERR

Lue myös:

.
.