1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

EU:n ja Turkin johto tapasivat Ankarassa: Turkin pakolaissopimus on yhä voimassa

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja EU:n ulkopoliittinen edustaja tapasivat Turkin presidentin Ankarassa.

Siirtolaiset ja pakolaiset ottivat keskiviikkona yhteen Kreikan poliisin kanssa Turkin rajalla Edirnessä. Kuva: Bulent Kilic / AFP

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel, EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrel sekä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan neuvottelivat Turkin perjantaisesta päätöksestä avata rajat Eurooppaan pyrkiville pakolaisille ja turvapaikanhakijoille.

Erdoğan vaatii edelleen Eurooppaa tukemaan Turkkia Syyriassa, jos pakolaiskriisi halutaan ratkaista.

– Jos Euroopan maat haluavat ratkaista asian, niiden tulisi tukea Turkin yrityksiä poliittisiin ja humanitaarisiin ratkaisuihin Syyriassa, Erdoğan sanoi keskiviikkona televisiopuheessaan.

EU:n tiedotteessa todetaan (siirryt toiseen palveluun), että EU:n ja Turkin keväällä 2016 solmima pakolaissopimus on kuitenkin yhä voimassa ja EU on valmis lisäämään tukeaan Turkissa oleville, noin 3,7 miljoonalle syyrialaispakolaiselle.

Borrell kertoi sanoneensa Turkille, että tilannetta Kreikan rajalla ei voida hyväksyä ja että Turkin ei pitäisi kannustaa siirtolaisia kohti EU:n rajoja.

EU-maiden sisä- ja oikeusministerit ministerit kokoontuivat keskiviikko-iltana ylimääräiseen kokoukseen pohtimaan tilannetta Kreikan ja Turkin rajalla.

Tuhannet siirtolaiset ja pakolaiset ovat pyrkineet Turkista Kreikan rajan yli sen jälkeen, kun Turkki viime viikolla päätti, ettei se pidättele rajan yli haluavia.

Turkki syyttää Kreikkaa väkivallasta, Kreikka Turkkia propagandasta

Myös keskiviikkona rajalla kahakoitiin. Siirtolaiset ja pakolaiset ottivat keskiviikkona yhteen Kreikan poliisin kanssa Turkin rajalla. Rajan yli yrittänyt väkijoukko paiskoi poliiseja ja rajavartijoita kivillä, mihin viranomaiset vastasivat kyynelkaasulla.

Kreikkalaisia poliiseja rajan tuntumassa torjumassa Turkista rajan yli pyrkiviä siirtolaisia Kastaniesissa Kreikassa keskiviikkona. Kuva: Dimitris Tosidis / EPA

Kreikka kiisti keskiviikkona Turkin väitteet, joiden mukaan Kreikan viranomaiset olisivat ampuneet kovilla panoksilla rajan yli yrittäviä siirtolaisia ja pakolaisia Kreikan rajalla. Turkin mukaan kuutta ihmistä ammuttiin rajalla, ja yksi ammutuista kuoli myöhemmin saamiinsa vammoihin.

– Turkki tuottaa valeuutisia maatamme vastaan. Tänään se tuotti jälleen yhden valeuutisen Kreikan tulituksesta ja sen aiheuttamista vammoista, sanoi Kreikan hallituksen edustaja Stelios Petsas.

Kreikan mukaan Turkki käy järjestelmällistä propagandakampanjaa sitä vastaan suoltamalla perättömiä uutisia.

Lue myös:

EU-komissio: Kreikkaa ei jätetä yksin Turkista pyrkivien turvapaikanhakijoiden suhteen – "EU:n yhtenäisyyttä testaavat tulevat pettymään"

Suomi valmis lähettämään lisää rajavartijoita Kreikkaan jo tällä viikolla: "Tilanne eskaloitui nopeasti"

Turkin presidentti Erdoğan sanoo hylänneensä EU:n miljardin euron tarjouksen

Tuleeko heitä taas miljoona? Viisi kysymystä, mitä Kreikan rajalla tapahtuu nyt ja millainen tilanne on vuoteen 2015 verrattuna

Kreikan poliisi työntää rajan ylittäneitä takaisin Turkkiin – "He pahoinpitelivät, veivät rahamme ja puhelimemme"

Analyysi: Kreikkalaiset pelkäävät vuoden 2015 pakolaiskriisin toistuvan