Pohjoisen kallioperästä voi vielä löytyä miljardien eurojen arvosta kobolttia ja kultaa

Geologian tutkimuskeskus arvioi, että kobolttia voisi Pohjois-Suomesta löytyä vielä 100 000 ja kultaa 85 tonnia.

Metallit ja mineraalit
Latitude 66 Cobalt -yhtiön toimitusjohtaja Thomas Hoyer esittelee yhtiö tutkimussuunnitelmia
GTK selvitti kallioperän potentiaalia osin samoilla alueilla kuin Latitude 66 Cobalt Oy. Yhtiön toimitusjohtaja Thomas Hoyer esitteli syksyllä Oulussa yhtiön laajoja tutkimussuunnitelmia.Arto Veräjänkorva / Yle

Geologian tutkimuskeskuksen helmikuun lopussa julkaistu raportti antaa uskoa Pohjois-Suomen kobolttihankkeille.

GTK:n mukaan on varsin todennäköistä, että Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa on löytämättä vielä laajat kulta- ja kobolttiesiintymät. Tutkimuskeskus arvioi 50 prosentin todennäköisyydellä, että kallioperässä on kobolttia noin 100 000 ja kultaa 85 tonnia.

Kallioperän potentiaalia on selvitetty samoilla alueilla kuin australialainen Latitude 66 Cobalt -kaivosyhtiö, jolla on pohjoisessa laajat kobolttivaraukset. Yhtiön mukaan nykyisillä metallihinnoilla GTK:n arvioiman kobolttimäärän arvo olisi noin 4 miljardia ja kullan arvo noin 5 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Myös moni muu kansainvälinen yhtiö on kiinnostunut Suomen malmiesiintymistä. Kansainvälisen selvityksen mukaan Suomi on maailman toiseksi houkuttelevin kaivosinvestointien kohde Länsi-Australian jälkeen. Toimintaympäristöltään kaivosalan yritykset arvioivat Suomen maailman parhaaksi.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)