1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Fimea kehottanut lääkealan yrityksiä tekemään riskiarvion koronaviruksen varalle – kriittisille lääkkeille 6–10 kuukauden varastot

Lääketeollisuuden mukaan tilannetta on arvioitava uudelleen, mikäli epidemia jatkuu Kiinassa.

koronavirus
Oulun Kaukovainion sivuapteekin lääkehylly.
Fimean mukaan koronavirus ei ole toistaiseksi vaikuttanut lääkkeiden saatavuuteen Suomessa. Paulus Markkula / Yle

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on kehottanut lääkealan yrityksiä tekemään perusteelliset riskiarviot siltä varalta, että koronavirus leviää ja pitkittyy.

– Olemme pyytäneet yrityksiä miettimään ennalta, mitä ne voisivat tehdä, jotta ongelmilta vältytään mahdollisessa pitkittyneessä tilanteessa, Fimean johtaja Johanna Nystedt sanoo.

Nystedtin mukaan koronavirus ei ole toistaiseksi kuitenkaan vaikuttanut lääkkeiden saatavuuteen Suomessa.

– Lääkkeiden velvoitevarastointi takaa, että kriittisiksi määritetyille lääkeaineille löytyy 6–10 kuukauden normaalikulutusta vastaavat varastot, Nystedt sanoo.

Lisäksi lääkevaihto ja viitehintajärjestelmä antavat mahdollisuuden tarjota korvaavaa lääkettä, mikäli kyseistä lääkettä ei ole saatavilla.

Kaksi eri lääkemarkkinaa

Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Sanna Lauslahti kertoo, että koronavirus ei ole vaikuttanut lääkkeiden saatavuuteen.

Tilannetta on kuitenkin arvioitava uudelleen, mikäli epidemia jatkuu 1–2 kuukautta.

– Yrityksillä on normaalit varastot Euroopassa ja lääkeyritykset tekevät kaikkensa, jotta katkeamaton lääkehoito voidaan taata kaikissa tilanteissa, Lauslahti sanoo.

Lääketeollisuus on jakautunut kahteen markkinaan. Patenttisuojan alaisia lääkkeitä valmistetaan lähinnä Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Kiina on puolestaan erikoistunut tuottamaan rinnakkaistuontiin kuuluvia peruslääkkeitä, kuten verenpainelääkkeitä, koska lääkeaineet ja työvoima ovat siellä edullisempia.

Yleisradioyhtiö BBC kertoo (siirryt toiseen palveluun), että muun muassa Intia on rajoittanut lääkkeiden ja lääkeaineiden vientiä koronaviruksen takia.

Apteekkariliiton tekemän kyselyn mukaan asiakkaat suhtautuvat koronavirukseen melko rauhallisesti. Epidemian uhka on lisännyt lähinnä käsidesin ja hengityssuojainten kysyntää.

Lauslahden mukaan lääkeyhtiöt etsivät parhaillaan yhdessä keinoja, joiden avulla koronavirus voidaan taltuttaa.

Ilmoitukset lääkkeiden saatavuushäiriöistä.
Ilkka Kemppinen / Yle

Saatavuushäiriöt jatkuvat

Viime vuonna Fimea vastaanotti yhteensä noin 1 700 ilmoitusta lääkkeiden saatavuushäiriöistä. Suomessa on ollut pulaa muun muassa e-pillereistä, mielialalääkkeistä ja verenpainelääkkeistä.

Ongelma on jatkunut alkuvuodesta. Tammikuun ja helmikuun aikana Fimea vastaanotti yhteensä 365 saatavuushäiriöilmoitusta.

Fimean johtajan mukaan lääkkeiden saatavuushäiriöt voivat johtua useasta eri syystä. Taustalla voi olla esimerkiksi tuotevirhe tai jokin tuotannollinen syy.

– Meillä on usein erilaisia saatavuushäiriöitä, eikä meille ole toistaiseksi tullut signaalia siitä, että koronavirus aiheuttaisi lisää ongelmia, Nystedt sanoo.

Juttua muokattu 5.3.2020 kello 13.32: Korjattu, että Intia on vähentänyt lääkkeiden vientiä eikä tuontia.

Lue aiheesta lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Yli tuhat kertoo jättäneensä testin väliin oireisena, hallitus neuvottelee koronatoimista, rokotteista 670 haittavaikutusilmoitusta

Lääkeyhtiö Pfizer kertoo löytäneensä mahdollisen yhdistelmän koronavirusta vastaan

Lääkkeitä on nyt vaikeampi saada kuin koskaan aikaisemmin ja ongelma on maailmanlaajuinen – "Tilanne ei ole koskaan ollut näin paha"

Lue seuraavaksi