1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muovikassit

10 vuotta sitten kaupunki poisti toimistoista roskapussit, ja kaikki meni pieleen – nyt yritetään taas: "Toivomme, ettei laiteta purkkaa"

Kotkan kaupunki pyrkii vähentämään muovin käyttöä reippaasti. Samanlaisia suunnitelmia on muissakin kunnissa.

Kotkan kaupunki käytti viime vuonna 26 000 euroa rahaa erilaisiin muovipusseihin ja -säkkeihin. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kaupungintalon toimiston pöydän alla seisova roskakori näyttää erilaiselta kuin vielä viime viikolla. Roskiksesta on kadonnut muovipussi.

– Päädyimme poistamaan pussit, koska niihin tulee toimistossa lähinnä kuivaa jätettä, kertoo palvelupäällikkö Leena Järvinen Kotkan kaupungin puhtauspalveluista.

Näin on käynyt muissakin kaupungin kiinteistöjen toimistotiloissa: muoviset jätepussit ovat saaneet lähteä. Koska pusseja ei enää ole, roskiksiin ei saa jatkossa heittää mitään kosteaa. Esimerkiksi hedelmien kuoret ja kannat on heitettävä biojätteisiin.

– Toivomme, ettei roskiksiin laiteta purkkaa. Jos laitetaan, niin ne pitää kääriä pieneen paperiin, sanoo Järvinen.

20 000 rullaa muovipusseja

Muovipusseista luopuminen liittyy kaupungin uuteen kampanjaan, joka pyrkii vähentämään muovin käytön minimiin. Järvisen mukaan kaupungin puhtauspalveluihin ostettiin viime vuonna 26 000 eurolla muovipusseja. Summaan mahtui yli 20 000 rullaa erikokoisia roskapusseja ja -säkkejä.

– Toimistojen roskapusseista luopuminen voi kuulostaa pieneltä asialta, mutta kun on paljon toimistohuoneita, määrä nousee suureksi.

Kotkan toimistotiloissa kokeiltiin muovipussitonta elämää ensimmäisen kerran jo kymmenen vuotta sitten. Kokeilu ei ollut pitkäikäinen, koska työntekijät heittivät roskakoreihin purkkaa, ruuantähteitä ja nesteitä.

– Laitoshuoltajat joutuivat pesemään niitä kovastikin pois. Toivon, että nyt jokainen työntekijä miettii, mitä jätettä tuottaa ja miksi. Sitten ei tarvitsisi laittaa roskapussia roskapussin sisään.

Leena Järvinen toivoo, ettei toimistojen roskiksiin enää heitetä hedelmien kuoria eikä purkkaa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Muovipussiton Kerava

Muovin käytön vähentämistä pohditaan myös muissa kunnissa.

Esimerkiksi Keravalla on käynnissä Muovipussiton Kerava -hanke (siirryt toiseen palveluun), ja kaupunki on sitoutunut vähentämään muovipussien käyttöä huomattavasti.

Pienessä Soinin kunnassa on puolestaan järjestetty tempauksia, joissa muovijätteestä on maksettu pantti.

Jos muovin käyttöä voi helposti vähentää, se kannattaa tehdä. Näin sanoo ympäristötekniikan professori Mika Horttanainen LUT-yliopistosta. Hän on perehtynyt jätehuoltotekniikkaan.

– Kannatettavia ovat kaikki toimenpiteet, jotka voidaan toteuttaa helposti ja nopeasti ja jotka vähentävät muovin käyttöä kohteissa, joissa muovista ei ole suurta hyötyä esimerkiksi tuotteen kestävyydelle, Horttanainen sanoo.

Kaupoista mallia?

Suurempia vaikutuksia jätepussien vähentämisellä voi olla, jos tieto toimivasta käytännöstä saadaan leviämään. Tähän suuntaan ovat matkalla esimerkiksi kaupat, joissa muovipussien kulutus on saatu kääntymään laskuun.

– Kunnat voivat myös toimia esimerkkeinä tavallisille kansalaisille ja kuluttajille, että näin voidaan toimia, Horttanainen sanoo.

Hän kannustaa myös tarkastelemaan sitä, missä muovia kuluu eniten. Löytyisikö niistä turhaa muovinkäyttöä, jota voisi vähentää?

Esimerkiksi Kotkassa muovipussittomuus ei koske kaikkia tiloja, sillä taukotiloissa ja vessoissa roskapussit säilytetään. Myöskään isoista jätesäkeistä ei luovuta. Tähän on syynsä.

– On helpompaa ja turvallisempaa viedä jätteet ulos isoissa tukevissa jäteastioissa. Laitoshuoltajien työkään ei lisäänny niin paljon, jos he voivat koota jätteet yhteen isoon pussiin, sanoo palvelupäällikkö Leena Järvinen.

Kotkan kirjastossa aiotaan vähentää kirjojen muovittamista. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

9 kilometriä muovia kirjoihin

Muoviton Kotka -työryhmässä on mietitty muitakin tapoja vähentää muovin käyttöä kuluvan vuoden aikana. Ideoita on pyydetty myös koululaisilta ja työntekijöiltä.

Esimerkiksi Kotkan kirjasto alkaa vähentää kirjojen muovittamista. Kaupungin laskelmien mukaan kirjojen päällystämiseen kuluu tällä hetkellä yhdeksän kilometriä muovia vuodessa.

Kuopio on tässä vielä askelta edellä, sillä se kertoi viime keväänä luopuvansa kirjojen muovittamisesta kokonaan.

Ympäristötekniikan professorin Mika Horttanaisen mukaan muovin osuus kaikesta yhdyskuntajätteestä on 15–20 prosenttia. Jätteet muodostavat yhteiskunnan hiilijalanjäljestä 3–5 prosenttia, ja muovi on osa tuota siivua.

– Kun otetaan huomioon myös muovin valmistaminen, muovin osuus on hiilidioksidipäästöistä on merkittävämpi.