YK:n edustaja Syyriassa vaatii välitöntä diplomaattista ratkaisua Idlibissä

Edustajan mukaan Syyrian hallinnon joukkojen ja Turkin joukkojen väliset yhteenotot ovat huolestuttava muutos konfliktin luonteessa.

Syyria
Savupilviä Iblibin läheisyydessä Venäjän ilmaiskujen jälkeen 1. maailskuua.
Savupilviä Idlibin kaupungin läheisyydessä Venäjän ilmaiskujen jälkeen sunnuntaina.Ibrahim Yasouf / AFP

YK:n edustaja Syyriassa vaati keskiviikkona Venäjän ja Turkin presidenttejä löytämään välitön diplomaattinen ratkaisu Idlibin tilanteeseen Luoteis-Syyriassa. Venäjä tukee Syyrian hallinnon joukkoja ja Turkki puolestaan joitakin kapinallisryhmiä Idlibin maakunnassa.

Diplomaattinen ratkaisu säästäisi siviilit enemmiltä kärsimyksiltä ja loisi edellytyksiä poliittiselle prosessille, Geir Pedersen sanoi Arabiliiton ulkoministereille Kairossa.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin on määrä tavata Moskovassa torstaina.

Joulukuusta lähtien Syyrian hallinnon joukot ovat hyökänneet kapinallisten viimeistä suurta linnaketta Idlibiä vastaan Syyrian luoteisosassa.

Jännitteet ovat lisääntyneet entisestään, kun Turkki aloitti oman sotilaallisen operaation Syyrian hallinnon joukkoja vastaan sen jälkeen, kun yli 50 Turkin sotilasta kuoli Idlibin maakunnassa viime viikkojen aikana.

Pedersenin mukaan Syyrian hallinnon joukkojen ja Turkin joukkojen väliset yhteenotot ovat huolestuttava muutos konfliktin luonteessa.

Lue myös:

Venäjä ei aio vähentää sotilaallista läsnäoloaan Syyriassa – Suomessa vieraileva Lavrov: "Emme lopeta taistelua terrorismia vastaan pakolaisongelman vuoksi"

Nato vaatii Syyriaa ja Venäjää lopettamaan iskut – Ranskan mukaan maat rikkovat kansainvälisiä lakeja

Turkki sanoo yli 30 sotilaansa kuolleen ilmaiskussa Syyrian Idlibissä – Viranomaislähde: Turkki päästää pakolaiset Eurooppaan

Lähteet: AFP