1. yle.fi
  2. Uutiset

Pielavesi vaatii Kysteriä hillitsemään terveydenhuollon kuluja

Kunnan mukaan Kysterin kulut ovat Nilakan alueella korkeammat kuin esimerkiksi Koillis-Savossa.

Pielavesi
Puheenjohtajan nuija, jossa on Pielaveden vaakuna.
Kuvituskuva.Sakari Partanen / Yle

Pielaveden kunta vaatii Kysteriltä toimia perusterveydenhuollon kustannusten hillitsemiseksi. Kysteri tuottaa perusterveydenhuollon ja vanhusten laitoshoidon palvelut lähes 30 000 asukkaalle seitsemässä Pohjois-Savon kunnassa Pielaveden lisäksi Leppävirralla, Kaavilla, Rautavaaralla, Keiteleellä, Tervossa ja Vesannolla.

Pielaveden kunnan mukaan Kysterin Nilakan palveluyksikön kustannuskehitys on tällä hetkellä hallitsematonta. Yksikkö vastaa Keiteleen, Pielaveden, Tervon ja Vesannon terveyspalveluista.

Pielaveden kunnan laskelmien mukaan avohoidon, suun terveydenhuollon ja vuodeosaston palvelut tulevat kunnalle kalliimmaksi kuin niiden pitäisi.

Esimerkiksi vuodeosastohoidon kustannusten keskihinnan pitäisi hinnaston perusteella olla noin 240 euroa, mutta niiden todellinen keskihinta onkin ollut paljon korkeampi, peräti lähes 360 euroa. Kysterin Koillis-Savon palveluyksikössä vuodeosastohoidon todellinen keskihinta on noin 234 euroa ja Leppävirralla 186 euroa.

Viime vuonna perusterveydenhuollon kustannukset ylittyivät suunnitellusta noin 600 000 eurolla. Pielaveden kunta on vaatinut kunnan talousarviota hyväksyessään, että Kysterin on nipistettävä kustannuksistaan 300 000 euroa.

Pielaveden kunnanhallitukselle esitetään, että se edellyttää Kysteriltä toimia niin, että Nilakan palveluyksikön tuottamien palvelujen todellinen hinta saataisiin hinnaston mukaiselle tasolle.

Lue seuraavaksi