1. yle.fi
  2. Uutiset

Korkein hallinto-oikeus päätti Kaavin ja Juankosken vanhan kiistan koululaisten kotikuntakorvauksista

KHO päätti, ettei Kuopion kaupungin tarvitse maksaa Kaavin vaatimaa korvausta.

Kaavi
Kaavin yläkoulu talvisessa maisemassa.
Kaavin entinen yläkoulu, josta opetus siirtyi kokonaan Juankoskelle syksyllä 2010.Keijo Salokangas / Yle

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Kaavin kunnan vaatimuksen saada koululaisista kotikuntakorvauksia Kuopion kaupungilta. Kaavi vaati Kuopiolta 1,2 miljoonan euron summaa.

Alun perin kyse oli Kaavin ja Juankosken kaupungin välisestä kiistasta. Kaavilla ja sittemmin Kuopioon liittyneellä Juankosken kaupungilla oli vuoden 2015 kevääseen saakka sopimus, jolla Kaavin yläkoululaiset kävivät koulua Juankoskella.

Kiista koski syksyä 2015 ja vuotta 2016. Kaavi päätti sopimuksen syksystä 2015 lähtien ja teki vastaavan sopimuksen Tuusniemen kunnan kanssa. Kaavilaisten yläkoululaisten lähikouluksi tuli Tuusniemen yläkoulu. Oppilaat jatkoivat kuitenkin koulunkäyntiä Juankoskella yhtä oppilasta lukuun ottamatta.

Kaavilla tulkittiin, ettei Juankoskella ollut enää oikeutta kaavilaisten koululaisten kotikuntakorvaukseen. Kaavin vaatimuksen mukaan Juankoski sai 7–9 luokan oppilaista perusteetonta etua, kun Juankoskelle maksettiin kotikuntakorvausta vielä perusopetusta koskevan sopimuksen päätyttyä.

Hallinto-oikeus totesi, että oppilailla on ollut oikeus hakeutua opetukseen muualle, kuin minne Kaavin kunta on halunnut heidät osoittaa ja että Juankoskella oli oikeus saada kotikuntakorvausta niistä kaavilaisista oppilaista, joille se on antanut opetusta.

Korkein hallinto-oikeus piti voimassa hallinto-oikeuden päätöksen ja totesi, että kotikuntakorvaus vuodelta 2015 ja 2016 määräytyy lain mukaan vuosien 2013 ja 2014 lopun oppilastietojen mukaan.

Kaavi vaati myös Kuopion kaupunkia korvaamaan Kaavin oikeudenkäyntikulut. KHO päätti, että Kaaville ei tarvitse maksaa korvausta oikeudenkäyntikuluista KHO:ssa. Myöskään Kuopion kaupungille ei määrätty maksettavaksi korvausta oikeudenkäyntikuluista.

Lue seuraavaksi