Koivuhaassa väläytelty toiveita koko koulun siirtämistä väliaikaistiloihin – "Pitäisi turvata kaikille terveellinen työ- ja opiskelupaikka"

Kakkosluokkalaiset siirtyivät Mäntykankaan kouluun torstaina.

Koivuhaka, Kokkola
Lapsi ja äiti nousevat koulun rappusia.
Helli Saavalainen ja Virpi Leipivaara nousevat Mäntykankaan koulun portaita ensimmäisenä aamuna väliaikaistiloissa.Ville Viitamäki / Yle

Kokkolassa osa vanhemmista toivoo koko Koivuhaan koulun siirtämistä väliaikaistiloihin sisäilmaongelmien ja oireiden vuoksi.

Kakkosluokkalaiset siirtyivät torstaina Mäntykankaan kouluun, sillä heidän luokkatiloissaan on ollut eniten ongelmia ja oppilaita on siirrelty Koivuhaan koulun sisällä epäkäytännöllisiin tiloihin.

Koivuhaan koulun kakkoset evakkoon Kokkolassa – sisäilmaoireiden syy yhä löytämättä

Koulua on tutkittu kuukausia, mutta siirto tapahtui lopulta melko nopeasti, kertoo kakkosluokkalaisen Helli Saavalaisen äiti Virpi Leipivaara. Vanhempia on pidetty ajan tasalla Wilma-viesteillä, tiistaina kakkosluokkalaisten vanhemmille kerrottiin käytännöistä vanhempainillassa.

Samalla kysyttiin käsiäänestyksellä, kuinka monella on ollut oireita.

– Varmaan rehtorinkin yllätti vanhempainillassa, kuinka monella on ollut oireita. Aika hurjasti oireilua on, sanoo Leipivaara.

Myös Helli Saavalaisella on ollut päänsärkyä ja pitkittynyttä flunssaa. Äiti on kuitenkin huolissaan siitä, että perheen toinen lapsi jää Koivuhaan kouluun monen muun tavoin.

– Se on herättänyt hirveesti keskustelua: toiset haluavat välittömästi koulun kiinni ja kaikki turvaan.

Saavalainen ymmärtää rauhallisen etenemisen, mutta myös toisen toiveen.

– Kieltämättä itselläkin herää ajatus, että miten ne muut ja henkilökunta. Oikeastaan käy koko koulu sääliksi: pitäisi turvata kaikille terveellinen työpaikka ja opiskelupaikka.

Koivuhaan koulun kakkoset kulkevat bussikyydillä oman koulun pihasta Mäntykankaalle ja päivän päätteeksi takaisin.

Helli Saavalaista ensimmäinen päivä uudessa koulussa jännitti.

– Jännittää tosi tosi paljon. Että minkälaista siellä on ja silleen.