1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronavirus toi valokeilaan lääkealan riippuvuuden Kiinasta: Maailmalla voi tulla pula esimerkiksi parasetamolista, antibiooteista ja hiv-lääkkeistä

Eräiden yhdysvaltalaisarvioiden mukaan ongelmia voi tulla 150 lääkkeen saatavuudessa, jos Kiinan tuotanto ei palaa nopeasti ennalleen.

koronavirus
Lääketehtaan suoja-asuisia työntekijöitä.
Lääketehtaan työntekijöitä Harbinissa Heilongjiangin maakunnassa Koillis-Kiinassa helmikuussa. AOP

Pitkittyessään koronavirusepidemia saattaa johtaa lääkepulaan eri puolilla maailmaa. Pulaa voi tulla aivan peruslääkkeistä, kuten parasetamolista ja antibiootista, kirjoittavat muun muassa hongkongilainen uutissivusto South China Morning Post (siirryt toiseen palveluun) ja Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Kiina on johtava lääkkeiden vaikuttavien ainesosien valmistaja. Vaikka lääke valmistettaisiin muualla, ainesosat voivat olla kiinalaisia.

Koronavirusepidemian takia Kiinassa on suljettu tehtaita ja laitettu ihmisiä karanteeniin, mikä laski maan teollisuustuotannon helmikuussa alimmilleen pitkään aikaan. Tuotantoa on osin käynnistetty jo uudelleen. Jos koronavirusepidemia kuitenkin leviää ja pitkittyy, maailmalla voi tulla vaikeuksia saada lääkkeitä esimerkiksi diabeteksen, verenpaineen, päänsäryn ja kuumeen hoitoon.

Huolta lisää se, että johtava rinnakkaislääkkeiden valmistajamaa Intia on jo rajoittanut 26 lääkeaineen ja niistä valmistettavien lääkkeiden vientiä. Joukossa on yksi yleisimmistä kipulääkkeistä, parasetamoli, sekä useita antibiootteja.

Intian lääkevalmistajat saavat 70 prosenttia lääkkeiden vaikuttavista ainesosista Kiinasta.

"Jopa 150 lääkettä"

Vaaravyöhykkeessä on noin 150 lääkettä, kertoo kaksi Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkehallinnon FDA:n nimetöntä lähdettä uutissivusto Axiosille. (siirryt toiseen palveluun)

FDA ei virallisesti kommentoi tietoa, mutta myöntää olevansa tietoinen siitä, että koronaviruksen leviäminen voi vaikuttaa lääkkeiden tuotantoketjuun. FDA kertoi viikko sitten, (siirryt toiseen palveluun) että yksi lääkevalmistaja on jo ilmoittanut yhden lääkkeen tuotanto-ongelmista, koska koronavirus vaikuttaa lääkkeen vaikuttavan ainesosan valmistukseen. FDA ei kertonut, mikä lääke on kyseessä.

Myös EU selvittää ja tarkkailee tilannetta. Suomessa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on kehottanut lääkealan yrityksiä tekemään riskiarviot siltä varalta, että koronavirusepidemia leviää ja pitkittyy.

Toistaiseksi koronavirus ei tiettävästi ole vaikuttanut lääkkeiden saatavuuteen Suomessa ja velvoitevarastointi takaa kriittisten lääkkeiden saatavuuden kuukausiksi.

Lue lisää Suomen tilanteesta:

Fimea kehottanut lääkealan yrityksiä tekemään riskiarvion koronaviruksen varalle – kriittisille lääkkeille 6–10 kuukauden varastot

Köyhemmillä mailla ongelma voi olla akuutimpi. Esimerkiksi monissa Afrikan maissa terveydenhoitojärjestelmä kärsii jo valmiiksi (siirryt toiseen palveluun) muun muassa lääkepulasta. Jos epidemia aiheuttaa ongelmia lääkkeiden saatavuuteen, myös hinnat voivat nousta.

Kiinassa valmistetaan muun muassa antibiootteja, verenpaine- ja diabeteslääkkeitä, hiv-lääkkeitä ja kipu- ja kuumelääkkeitä sekä niiden vaikuttavia ainesosia. Lääkeaineet ovat useimmiten sellaisia, joilla ei enää ole patenttisuojaa.

Epidemia nosti pintaan isomman huolenaiheen

Yhdysvaltoihin tuodaan ulkomailta noin 80 prosenttia lääkkeiden vaikuttavista aineosista, ja suurin tuontimaa on Kiina, kertoo South China Morning Post.

Kiinasta tuli viime vuonna muun muassa 95 prosenttia ibuprofeenista, 91 prosenttia hydrokortisonista ja 70 prosenttia parasetamolista, lehti lainaa Yhdysvaltain kauppaministeriön tilastoja.

Kiinan merkityksen arviointia lääkealalle vaikeuttaa se, että Kiinasta viedään usein lääkeaineita Intiaan ja sieltä eteenpäin muualle maailmaan, huomauttaa Minnesotan yliopiston tartuntatautikeskuksen johtaja Michael Osterholm lehdelle.

Osterholmin mukaan lääketeollisuuden tilanne on symbolinen myös monelle muulle tuotantoalalle. Yritykset ovat siirtäneet paljon tuotantoa Kiinaan, mutta strategista riskiä ei ole ymmärretty, hän sanoo.

Jo marraskuussa Yhdysvaltain kongressissa keskusteltiin lääkealan riippuvuudesta Kiinasta, jonka kanssa Yhdysvalloilla on ollut kauppakiistoja.

Myös Yhdysvaltain armeijan esikuntapäällikkö Mark Milley on ilmaissut huolensa asiasta. Jos syttyisi aseellinen konflikti, tämä olisi merkittävä haavoittuvuus Yhdysvalloille, Milley sanoo Voice of American nettiuutisen mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Lisää epidemiasta:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Sveitsi kieltää joululaulujen laulamisen, WHO: rokotteesta huolimatta pandemia ei ole ohi, Saarikko lupaa tapahtuma-alalle tukirahaa

Lue seuraavaksi