1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Vapo ja Jyväskylän yliopisto aloittavat yhteistyön: uusi professuuri tulee kehittämään ja tutkimaan suobiomassoja – eli esimerkiksi turvetta

Vapo on tehnyt yliopiston kanssa yhteistyötä vuodesta 2017 asti tuotekehityslaboratoriossa.

Aktiivihiiltä käytetään muun muassa veden puhdistukseen. Arkistokuva. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Vapo alkaa tehdä yhteistyötä Jyväskylän yliopiston kanssa Business Finlandin rahoituksen tuella. Yliopistoon perustetaan tänä keväänä uusi professuuri, jonka tarkoitus tutkia ja kehittää suobiomassoista, eli esimerkiksi turpeesta, saatavia tuotteita. Suobiomassa muodostuu muun muassa turpeesta, sammaleesta ja suon bakteereista.

Yhteistyö Jyväskylän yliopiston ja Business Finlandin kanssa pistää Vapon mukaan vauhtia esimerkiksi aktiivihiilen tutkimiseen, jolla voi puhdistaa ilmaa ja vettä. Aktiivihiili on korkean jalostusasteen tuote, joihin Vapo aikoo tulevaisuudessa keskittyä.

– Professuuri tuo mukanaan myös työpaikkoja esimerkiksi Jyväskylään, sillä tutkimustyössä ja tuotekehityksessä tarvitaan työntekijöitä, Vapo Venturesin liiketoimintajohtaja Mia Suominen kertoo.

Professuuri perustetaan kemian laitokselle matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan kemiallisen jalostamisen puolelle.

Vapon liikevaihdosta energiaturve muodostaa runsaan viidenneksen. Vapon tavoitteena on vähentää riippuvuutta energiaturpeesta ja lisätä uusien korkean jalostusasteen tuotteiden osuutta liikevaihdosta.

Vapo on suomalainen valtionyhtiö, joka tuottaa energiaa muun muassa turpeesta ja puupolttoaineista sekä aktiivihiiltä turpeesta.