Putin ja Erdoğan tapasivat Moskovassa: Idlibiin tulitauko

Venäjän presidentti toivoo, että "siviilien kärsimykset Syyriassa loppuvat", kertoo Tass.

Syyria
Recep Tayyip Erdoğan ja Vladimir Putin tapaavat Moskovassa.
Presidentit Recep Tayyip Erdoğan (vas.) ja Vladimir Putin.Pavel Golovkin / EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoivat tiedotustilaisuudessa Moskovassa, että Luoteis-Syyriassa, Idlibissä aloitetaan tulitauko. Tämä on ollut etenkin Erdoğanin tavoitteena.

Erdoğanin mukaan tulitauko astuu voimaan torstaina keskiyöllä. Hänen mukaansa Turkki kuitenkin pidättää oikeuden vastata tarvittaessa Syyrian hallinnon joukkojen hyökkäyksiin Idlibissä.

Venäjä ja Turkki aikovat partioida yhdessä

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Venäjä ja Turkki aikovat yhdessä osallistua kriittisen M4-moottoritien valvontaan.

Moottoritien tuntumaan, kuusi kilometriä pohjoiseen ja kuusi etelään Idlibistä perustetaan "turvakäytävä". Maiden puolustusministerit suunnittelevat viikon kuluessa, miten se käytännössä toteutetaan.

Kyseinen moottoritie halkaisee kapinallisten hallussa olevan alueen ja johtaa Syyrian armeijan hallussa olevasta Latakiasta Saraqebiin, jonka hallinnasta on taisteltu kiivaasti. Sopimuksen mukaan turvakäytävä kulkisi Saraqebin länsipuolelta, Trumbasta aina kapinallisalueen toiseen reunaan Ain al-Havriin.

On epävarmaa, hyväksyvätkö kapinalliset tällaisen alueensa pilkkomisen.

Putinin mukaan neuvottelut kestivät yli kuusi tuntia. Uutistoimisto Tassin mukaan Putin toivoo, että saavutettu sopimus tekee siviilien kärsimyksestä lopun Syyriassa.

Valkoiset kypärät -järjestön jäsenet siirtävät ruumista Syyrian Maaret Misrinissä.
Valkoiset kypärät -järjestön jäsenet siirsivät ruumista Syyrian Maaret Misrinissä torstaina.Ahmad Al-Atrash / AFP

Suomalaisasiantuntija: Hetkellinen ratkaisu

Turkin ja Venäjän torstaiset neuvottelut tuonevat Syyrian kriisiin vain hetkellisen ratkaisun, arvioi konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Syyria-asiantuntija Mikko Patokallio.

– Idlibissä on ollut aiemminkin tulitaukoja, mutta pikkuhiljaa presidentti Bashar al-Assadin hallinto liittolaisineen on nostanut hyökkäysten määrää ja tehnyt siviiliväestön aseman hyvin tukalaksi, Patokallio sanoo.

Hänen mukaansa Syyrian hallinnon agendana on ollut tehdä Idlibin alue asuinkelvottomaksi ja painostaa pakolaisilla Turkkia. Syyria haluaa palauttaa Idlibin maaperän hallinnan itselleen.

Tästä tavoitteesta Syyrian hallinto tuskin on luopumassa. Hallinto on riippuvainen etenkin Venäjästä, ja niin kauan kuin Venäjä sen toimia tukee, taistelut jatkunevat.

Venäjä ja Turkki tukevat sodan vastakkaisia puolia

Putin sanoi aiemmin toivovansa, ettei Syyrian sota riko Venäjän ja Turkin välejä. Venäjä tukee Syyrian sisällissodassa Syyrian hallintoa, Turkki puolestaan kapinallisia.

Tapaamisen aluksi Putin pahoitteli Erdoğanille turkkilaissotilaiden kuolemia. Yli 30 Turkin sotilasta kuoli Syyrian hallinnon ilmaiskussa viikko sitten. Putinin mukaan Syyrian armeijalla ei ollut ollut tietoa turkkilaissotilaiden tarkasta olinpaikasta.

Turkkilaissotilaita surmanneen iskun jälkeen Turkki päätti, ettei se enää pidättele EU:hun pyrkiviä siirtolaisia ja pakolaisia. Turkissa on pelkästään syyrialaisia jo arviolta 3,7 miljoonaa, ja Idlibissä lähellä Turkin rajaa on arvioitu olevan vajaa miljoona Syyrian sisäistä pakolaista.

al-Assad: Syyrian hallinto käyttää voimaa, jos Turkin joukot eivät poistu

Syyrian presidentti Bashar al-Assad kommentoi torstai-iltana venäläisen tv-kanavan Rossiya-24:n haastattelussa, että Syyrian hallinto "aikoo käyttää voimaa", jos Turkin joukot eivät poistu Syyrian alueilta.

– Jos he eivät lähde poliittisten neuvottelujen myötä, heidän täytyy lähteä voimalla. Tämän aiomme tehdä. Tämä on myös meidän isänmaallinen velvollisuutemme syyrialaisina, al-Assad sanoi venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan.

Al-Assadin mukaan Idlibin vapauttaminen on hallinnon päätavoite, minkä jälkeen Itä-Syyrian tilanne voidaan normalisoida. Venäjän sotilaallinen läsnäolo Syyriassa tähtää al-Assadin mukaan terrorismin vastaiseen taisteluun sekä sotilaallisen tasapainon saavuttamiseen.

– Suhteemme Venäjään on aina perustunut molemminpuoliseen kunnioitukseen, al-Assad sanoi.

Turkki käyttää siirtolaisia kiristääkseen Eurooppaa, al-Assad lisäsi.

– Turkki lähetti toisen aallon siirtolaisia Eurooppaan yhtenä kiristämisen muotona, hän sanoi.

Lue myös:

Kirjeenvaihtajalta: EU:n täytyy parantaa tahtia, jos se haluaa eroon sitä uhkaavasta loputtomasta pakolaiskriisistä

YK:n edustaja Syyriassa vaatii välitöntä diplomaattista ratkaisua Idlibissä

EU:n ja Turkin johto tapasivat Ankarassa: Turkin pakolaissopimus on yhä voimassa

EU-komissio: Kreikkaa ei jätetä yksin Turkista pyrkivien turvapaikanhakijoiden suhteen – "EU:n yhtenäisyyttä testaavat tulevat pettymään"

Venäjä ei aio vähentää sotilaallista läsnäoloaan Syyriassa – Suomessa vieraileva Lavrov: "Emme lopeta taistelua terrorismia vastaan pakolaisongelman vuoksi"

Lähteet: Reuters, AFP, TASS, STT