1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkin erikoisjoukot estävät nyt siirtolaisten paluun pois raja-alueelta – Kreikan ja Turkin riita jatkuu kiivaana

Turkki on lähettänyt tuhannen miehen vahvuiset erikoisjoukot huolehtimaan siitä, että Kreikkaan pyrkivät siirtolaiset eivät pääse enää takaisin Turkkiin.

pakolaiset
Kreikkaan pyrkiviä sirtolaisia Turkin ja Kreikan raja-alueella Edirnessä.
Siirtolaiset ja pakolaiset ottivat keskiviikkona yhteen Kreikan poliisin kanssa Turkin rajalla Edirnessä. Bulent Kilic / AFP

Turkin sisäministeri Suleyman Soylu kertoi tänään torstaina Istanbulissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että Turkki ei enää halua huolehtia Kreikkaan pyrkivistä pakolaisista.

Soylu ilmoitti, että Turkki on lähettänyt Kreikan vastaiselle rajalla tuhat erikoisjoukkojen miestä varmistamaan, että Kreikan rajalla EU-alueelle pyrkivät tuhannet siirtolaiset eivät palaa takaisin Turkkiin.

Suleyman Soylu
Suleyman SoyluAhmet Bola / EPA

Viikonvaihteessa raja-alueelle lähteneet siirtolaiset eivät siis tällä hetkellä pääse sen enempää Kreikkaan kuin Turkkiinkaan, vaan ovat jumissa raja-alueella kahden maan armeijan saartamina.

Tilanne Kreikan ja Turkin rajalla äityi kaoottiseksi sen jälkeen kun Turkki perjantaina ilmoitti, että se aikoo päästää maassa olevia siirtolaisia Kreikkaan. Tuhansia siirtolaisia lähti rajalle, jonka Kreikka kuitenkin sulki.

Kreikka on torjunut 35 000 tulijaa

Kreikan hallitus ilmoittaa torjuneensa liki 35 000 maahanpyrkijää perjantain jälkeen.

Lisäksi hallitus aikoo karkottaa ne tulijat, jotka ovat päässeet Kreikan puolelle.

Kreikan puolustusministeri ilmoitti rajoittavansa viikon ajaksi laivaliikennettä Egeanmeren saarilla, eli Lesboksen, Khioksen ja Samoksen ympäristössä.

Ainoastaan Euroopan raja- ja merivartioviraston Frontexin sekä sotilasliitto Naton alukset sekä asianmukaisella luvalla varustetut kauppalaivat saavat liikennöidä alueella.

Tilanne oli torstaina rauhallinen Kreikan ja Turkin maarajalla. Turkin puolella rajaa oli turvapaikanhakijoita ja siirtolaisia muun muassa Afganistanista, Pakistanista ja Syyriasta.

Lue myös:

EU-komissio: Kreikkaa ei jätetä yksin Turkista pyrkivien turvapaikanhakijoiden suhteen – "EU:n yhtenäisyyttä testaavat tulevat pettymään"

Suomi valmis lähettämään lisää rajavartijoita Kreikkaan jo tällä viikolla: "Tilanne eskaloitui nopeasti"

Lue seuraavaksi