Yksi valitsijamies plakkarissa tuulta päin: Republikaanien Weld ja demokraattien Gabbard rämpivät kaukana suosikeista

Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa kohtaavat mitä todennäköisimmin Donald Trump ja Bernie Sanders tai Joe Biden, mutta muutama muukin ehdokas sinnittelee vielä mukana esivaaleissa.

Yhdysvaltojen politiikka
Bill Weld puhuu mikrofoniin mielenosoituksessa
Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Bill Weld puhui presidentti Donald Trumpille virkarikossyytettä vaatineessa mielenosoituksessa Bostonissa 17. joulukuuta 2019. Kansalaisoikeusjärjestö ACLU:n kyltissä lukee "Toisinajattelu on isänmaallista".EPA / C J Gunther

Yhdysvalloissa presidentinvaalien asetelma alkaa supertiistain jälkeen selkiytyä. Demokraattien presidenttiehdokkuus näyttää kahden kaupalta: ehdokkaaksi noussee Joe Biden tai Bernie Sanders. Republikaanit taas valitsevat käytännössä varmasti ehdokkaakseen istuvan presidentin Donald Trumpin.

Esivaalikierroksella huomio on kiinnittynyt todennäköisiin voittajiin, mutta muitakin innokkaita on vielä mukana. Trumpia pitkään kritisoinut Massachusettsin osavaltion ex-kuvernööri Bill Weld ilmoittautui republikaaneissa ensimmäisenä presidentin haastajaksi viime vuoden huhtikuussa (siirryt toiseen palveluun).

– Uskon, että kuusi vuotta lisää samaa, mitä Valkoisesta talosta on tullut kahden viime vuoden aikana, olisi poliittinen tragedia, 75-vuotias Weld perusteli tuolloin ehdokkuuttaan uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Trump lyttäsi viime elokuussa verkkopalvelu Twitterissä kaikki silloiset vastaehdokkaansa. Hän kutsui heitä takavuosien koomikkoryhmän mukaan nimellä “Three Stooges” eli vapaasti suomennettuna kolmeksi tolvanaksi ja kirjoitti, että "enköhän pysty päihittämään heidät".

Weldistä Trump sanoi tviittiketjussaan, ettei tämä edes pysynyt pystyssä vastaanottaessaan palkintoa. Boston.com-uutissivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) kommentti viittasi Weldin 90-luvulla saamaan kunniatohtorin arvoon. Weld oli pyörtynyt tilaisuudessa.

Tviitissä nimettöminä esiintyneet Joe Walsh ja Mark Sanford jäivät sittemmin kisasta pois, mutta Weld jatkaa. Hän sai esivaalien ensimmäisessä erässä eli Iowan valitsijakokouksessa yhden valitsijamiehen. Muissa osavaltioissa kannatus on jäänyt korkeintaan kymmeneen prosenttiin.

Weld haluaa jatkaa vaihtoehtona Trumpille

Edes Massachusettsissa Weld ei kyennyt saamaan korkeampaa kannatusta, vaikka osavaltion suurimman kaupungin Bostonin valtalehti Boston Globe on tukenut häntä näkyvästi.

Weldiä ei siten ei voine kuvailla edes kiveksi Trumpin kengässä, mutta luovuttaa hän ei aio – ei vaikka osassa osavaltioista republikaanit eivät edes järjestä esivaalia.

Boston Globen omistaman boston.com-uutissivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan Weld aikoo jatkossakin “tarjota republikaaneille ja riippumattomille äänestäjille uskottavan ja rehellisen vaihtoehdon Donald Trumpille”. Weldin mukaan vaihtoehdon tarve ei poistu supertiistain tuloksista riippumatta.

Samoalta demokraattien vastarannalle

Demokraattien puolella useat ehdokkaat ovat luovuttaneet matkan varrella, tuoreimpana Elizabeth Warren keskeytti kampanjansa torstaina. Mitään luopumisen merkkejä sen sijaan ei ole ainakaan vielä osoittanut Tulsi Gabbard.

38-vuotias, Amerikan Samoalla syntynyt Gabbard on Havaijin kongressiedustaja ja Irakin sodan veteraani, joka on kampanjassaan keskittynyt muun muassa vastustamaan Yhdysvaltojen sotimista ulkomailla. Hän on ensimmäinen samoalainen ja ensimmäinen hindu Yhdysvaltain kongressissa.

Gabbard ilmoitti ehdokkuudestaan jo viime vuoden helmikuussa, mutta on jäänyt suositumpien nimien varjoon.

Tulsi Gabbard etualalta työntyvien mikrofonien keskellä
Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Tulsi Gabbard vastaili toimittajien kysymyksiin demokraattipuolueen ehdokasväittelyn jälkeen Detroitissa 31. heinäkuuta 2019.Rex Features / All Over Press

Gabbard on ollut viime vuosina usein kahnauksissa demokraattien valtavirran kanssa. Edellisten presidentinvaalien alla keväällä 2016 Gabbard jätti paikkansa demokraattien kattojärjestön varapuheenjohtajana ja lähti Bernie Sandersin tueksi.

Seuraavana vuonna huomiota herätti Gabbardin vierailu Syyriassa. Brittilehti Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Gabbard muun muassa tapasi Syyrian presidentin Bashar al-Assadin ja kutsui vierailun jälkeen koko Syyrian oppositiota terroristeiksi. Yhdysvallat tuki tuolloin osaa Syyrian oppositiosta ja vaati Assadia väistymään.

Clinton vihjasi Venäjä-yhteyksistä

Viime syksynä Gabbard nousi otsikoihin, kun entinen ulkoministeri ja presidenttiehdokas Hillary Clinton vihjasi Venäjän pyrkivän nostamaan demokraattisen puolueen riveistä naisehdokasta presidentinvaaleihin puolueiden ulkopuoliseksi ehdokkaaksi.

Clinton ei maininnut Gabbardia nimeltä, mutta julkisuudessa vihjaus yhdistettiin nopeasti Gabbardiin, joka itsekin noteerasi Clintonin vihjaukset Twitterissä.

Gabbard mm. kuvaili tviittiketjussaan Clintonia "puoluetta sairastuttaneen mädän henkilöitymäksi" ja totesi viimein saaneensa selville, kuka on mustamaalannut häntä. Gabbard on kiistänyt yhteydet Venäjälle ja haastoi Clintonin tammikuussa oikeuteen (siirryt toiseen palveluun).

Esivaaleissa Gabbardin kannatus on jäänyt vähäiseksi. Edes Gabbardin synnyinseudulla, Amerikan Samoalla, ei innostuttu supertiistaina hänestä yhtä valitsijamiestä enempää. Melko tarkalleen puolet 351:stä Samoalla äänestäneestä tuki miljardööri Michael Bloombergia, joka jättäytyi pois kisasta heti seuraavana päivänä.

Jutussa käytetyt lähteet: CNN, AP, ABC News, Time, The Guardian, Boston Globe, boston.com

Lisää aiheesta:

Lue täältä uusimmat tiedot Yhdysvaltain vaaleista

Kirjeenvaihtajan analyysi: Demokraattien presidenttikisa on uutistapahtuma, jossa #esivaalikone käynnistyy joka aamu uudestaan

Kirjeenvaihtajan analyysi: Joe Bidenin kampanja heräsi henkiin jarruttamaan Bernie Sandersin voittokulkua

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus