Jyväskylän kaupunginkirjastossa esillä kreationistinen näyttely – tutkija: "Seuraavaksi teineille näyttely tupakan vaarattomuudesta?"

Näyttelyn sisältö ei tullut riittävän selväksi tilavarauksen yhteydessä, sanoo kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Jyväskylän kaupunginkirjaston tuore aulanäyttely on herättänyt ihmetystä. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Jyväskylän kaupunginkirjaston aulassa on esillä kreationistinen eli evoluutioteorian kiistävä näyttely. Näyttely on herättänyt ihmetystä muun muassa tutkijoiden keskuudessa.

Tutkija, luonnonsuojelubiologi Panu Halme Jyväskylän yliopistosta toteaa Twitterissä olevansa tyrmistynyt siitä, että kirjastossa on esillä tiedevastaista propagandaa.

Kaupunginjohtaja Timo Koivisto vastaa Halmeelle omassa twiitissään, että näyttelytilan vastaanottaneelle ei selvinnyt näyttelyn tarkka sisältö.

Koiviston mukaan tilavarauksen yhteydessä ei ole päästy riittävästi selvyyteen siitä, mikä näyttelyn sisältö on.

– Jos olisi päästy, niin lupaa ei olisi annettu.

Kaupunginkirjastossa näyttelyn yhteydessä on nyt ilmoitus, jonka mukaan kyseessä on Luominen ry:n näyttely. Ilmoituksessa kerrotaan, että kirjaston näyttelytilan vastannut yhdistys vastaa yksin näyttelystä ja siinä esiintyvistä näkemyksistä.

Koska näyttely ei ole lainvastainen, sitä ei poisteta.

Luominen ry:n verkkosivujen kautta tavoitettu Mikko Tuuliranta sanoo, että näyttely ei ole yhdistyksen järjestämä. Esillä olevat taulut ovat Tuulirannan mukaan yhdistyksen omistamia mutta lainassa näyttelyn järjestäneellä yksityishenkilöllä, joka ei ole yhdistyksen jäsen. Tuuliranta ei halua kertoa henkilön nimeä.