Mitkä riskitekijät altistavat vakavasti sairastumiselle, milloin puhutaan koronavirusepidemiasta – vieraana THL:n johtava asiantuntija

THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane vastasi koronavirustilannetta koskeviin kysymyksiin Yle Areenan lähetyksessä.

koronavirus
Mikä Suomen koronatilanne nyt on? - Vieraana THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane
Mikä Suomen koronatilanne nyt on? - Vieraana THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane

Suomessa on nyt todettu yhteensä 12 koronavirustapausta. Tänään saatiin tieto viidestä uudesta koronavirustartunnasta. Millainen on virustilanne Suomessa, entä muualla Euroopassa? Mitkä riskitekijät altistavat vakavalle sairastumiselle?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Jussi Sane vastasi koronavirustilannetta koskeviin kysymyksiin Yle Areenan lähetyksessä. Tässä kuusi poimintaa haastattelusta.

1. Kuinka sairaita Suomessa sairastuneet ovat?

Kaikki meidän tapauksemme ovat lieviä.

2. Suomessa ei vielä ole koronavirusepidemiaa. Mitä epidemia tarkoittaa?

Aletaan puhua epidemiasta, jos löydämme tapauksia emmekä pysty linkkaamaan niitä kunnolla mihinkään. Tällä hetkellä tiedämme, mistä Suomessa todetut tapaukset ovat peräisin.

Jos löytyy tapauksia, joita emme voi linkata ketjuihin, väestössä on todennäköisesti laajamittaisempaa leviämistä. Tällä hetkellä emme ole siinä tilanteessa, mutta tilanne elää koko ajan ja teemme päivittäin riskinarviointia. Pitää ajatella muutama askel eteenpäin.

3. Jos Suomeen tulee koronavirusepidemia, mitä silloin tapahtuu?

Tällä hetkellä pyrimme vielä mahdollisimman hyvin tunnistamaan tapauksia, katkaisemaan ketjuja niin hyvin kuin voimme, ja sillä tavalla rajaamaan mahdollisen epidemian laajuutta. Puhutaan osin myös viivytyksestä.

Jos meillä on epidemiatilanne, strategia vähän muuttuu. Silloin emme voi juosta samalla tavalla aivan kaikkien tapausten perässä. Silloin käytetään osin niitä keinoja, joita nytkin korostetaan. Käsihygieniaa ja sitä, että pysytään sairaina kotona. Ei mennä tapaamaan isovanhempia, jos on oireita. Voi olla, että myöhemmässä vaiheessa tiettyjen yleisötapahtumien peruminen voi tulla kyseeseen.

4. Mitkä riskitekijät ja perussairaudet altistavat vakavasti sairastumiselle?

Kaikkia riskitekijöitä ei vielä tunneta. Viittaa vahvasti siihen, että riskissä ovat nimenomaan iäkkäät ja perussairaat. Yli 80-vuotiailla on selkeästi korkein riski, niin kuin monen muunkin taudin kohdalla. Iäkkäät ja perussairaat, tämä paketti yhdessä, on riskiryhmä. Kuolleisuus on korkeampi kuin nuoremmissa ikäryhmissä.

Perussairauksien osalta on noussut esiin sydän- ja keuhkosairauksia sekä diabetes. Vielä ei kuitenkaan ole ihan koko kuvaa siitä, mitkä ovat juuri ne sairaudet, joissa riski kasvaa eniten.

5. Mikä on arvio koronaviruksen aiheuttamasta kuolleisuudesta?

Kuolleisuudessa on vielä paljon kysymysmerkkejä. Ei saada kunnon kuvaa, jos katsotaan vain raportoituja tartuntatapauksia ja virukseen kuolleiden määrää. Eri maista on saatu hyvin erilaisia lukemia.

Etelä-Koreassa luvut ovat paljon pienemmät kuin Kiinassa. Italiassa kuolleisuus näyttää korkealta, mutta on todennäköistä, että Italiassa etenkin lieviä tapauksia on jäänyt paljon huomiotta. Emme myöskään tiedä, miten paljon väestössä on altistuttu. Tästä vasta-ainetutkimukset antavat parampaa osviittaa. Kuolleisuus riippuu hyvin paljon iästä. Työikäisissä aikuisissa ja lapsissa ja nuorissa etenkin kuolleisuus on hyvin matala ja tauti on hyvin lievä.

6. Suurin osa Suomessa todetuista tartunnoista linkittyy Italiaan. Missä on odetettavissa seuraava tartuntarypäs Euroopassa?

Tilanne muuttuu koko ajan, melkein tunneittain, ja eri maista raportoidaan uusia tapauksia. Kun Italiassa alettiin havaita ensimmäisiä tapauksia, on hyvin todennäköistä, että virus oli jo aiemmin kiertänyt väestössä. Miten laajasti, sitä ei vielä tarkkaan tiedetä.

Muualla Euroopassa on todettu Italiaan liittyviä tapauksia, paikallisia tartuntaketjuja ja muualta maailmalta tulleita tapauksia. Ranska ja Saksa ovat toki luvuiltaan tästä perässä. Joka tapauksessa tartuntoja tullaan toteamaan useammassa maassa enemmän.

Lisää aiheesta:

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suomessa vahvistunut viisi uutta koronavirustapausta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus