Koronavirus voi siirtää valkolakin saamista – tässä lyhyet vastaukset siihen, miten koronavirus vaikuttaa kevään ylioppilaskirjoituksiin

Ylioppilastutkintolautakunnan tiedossa ei ole tapauksia, joissa kokelas olisi saanut koronavirustartunnan tai joutunut karanteeniin.

koronavirus
ylioppilaskirjoitukset Lahden Lyseon lukiossa
Ylioppilastutkintolautakunta on varautunut tänä keväänä tavanomaisten flunssa-aaltojen lisäksi myös koronaviruksen leviämiseen. Arkistokuva syksyltä 2019.Meeri Niinistö / Yle

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat 10. maaliskuuta äidinkielen kokeella, johon on ilmoittautunut noin 30 000 kokelasta ympäri maan.

Ylioppilaskirjoitusten järjestäjät ovat varautuneet myös siihen, että maailmalla viime viikkoina levinnyt koronavirus ja sen aiheuttama COVID-19-tauti leviävät entisestään.

Suomessakin on todettu koronavirustartuntoja. Kyse ei kuitenkaan ole epidemiasta, eikä esimerkiksi yleisötapahtumien järjestämistä ole rajoitettu.

Tässä jutussa Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä kertoo, miten koronavirukseen on varauduttu kevään ylioppilaskirjoituksissa. Tilanteen edetessä tietoja päivitetään ylioppilastutkintolautakunnan verkkosivuille (siirryt toiseen palveluun).

Mitä kokelas voi tehdä varmistaakseen, että pääsee terveenä osallistumaan ylioppilaskokeeseen?

Seurata terveysviranomaisten ohjeita ja pestä käsiä ahkerasti.

– Koronavirustartunnan sijaan tällä hetkellä on suurempi todennäköisyys sille, että kokelas joutuisi jättämään kokeen väliin vatsataudin tai flunssan takia. Näitä tapahtuu vuosittain, esimerkkinä norovirusepidemiat.

Mitä tapahtuu, jos kokelas on saanut koronavirustartunnan tai on karanteenissa tartuntariskin takia?

Ylioppilaskokeeseen ei voi osallistua, vaan kokeen suorittaminen siirtyy seuraavaan tutkintokertaan.

– Terveysviranomaisten mukaan karanteenissa olevan kontakteja muihin ihmisiin pitää rajoittaa, joten lähtökohtaisesti myös karanteenissa olevan kokelaan osallistuminen ylioppilaskokeeseen viivästyy.

Sairastunut kokelas voi mitätöidä ilmoittautumisensa ylioppilaskokeeseen ottamalla yhteyttä omaan lukioon. Mitätöinnin voi tehdä myös varsinaisen koepäivän jälkeen, kun kokelas on parantunut. Jos mitätöintiä ei tehdä, kokeesta pois jääminen tulkitaan käytetyksi yrityskerraksi.

Onko yhtään ylioppilaskokeeseen ilmoittautunutta ja koronavirustartunnan saanutta tapausta tiedossa?

Ei toistaiseksi.

– Yhtään kokelasta koskevaa koronavirustartuntaa tai karanteenitapausta ei ole lautakunnan tiedossa. Jotkut kokelaat ovat olleet huolestuneita lähipiirinsä tilanteesta, vaikka varsinaisia kontakteja sairastuneeseen ei olisi ollut. Koronavirukseen liittyy myös ylimääräistä ja ylimitoitettua pelkoa.

Voiko sairastunut suorittaa kokeen poikkeusjärjestelyn avulla?

Tätä voi yrittää, mutta sen toteutuminen on epätodennäköistä.

– Koronaviruksen kohdalla ylioppilaskoe on käytännössä lähes mahdotonta järjestää niin, ettei valvoja olisi kokelaan kanssa samassa tilassa. Samalla vaarantuisi myös valvojan terveys.

Joissakin poikkeustilanteissa lukiot voivat yhdessä terveysviranomaisten kanssa selvittää, onko koe mahdollista tehdä esimerkiksi omassa tilassa ja mitä suojaamistoimenpiteitä se edellyttäisi.

Mitä tapahtuu, jos kokeen valvoja on saanut koronavirustartunnan tai on karanteenissa?

Valvoja jää pois ja tilalle hankitaan toinen henkilö.

– Jos joku opettajista sairastuu tai on karanteenissa, hän ei tietenkään voi toimia valvojana.

Ylioppilastutkintolautakunta voi auttaa ratkaisemaan tilanteen siinä tapauksessa, että koululla on vaikeuksia järjestää sairastuneen tilalle henkilökuntaa.

Entä jos koronavirustartuntoja tulee lisää? Voiko koronaviruksen leviäminen estää ylioppilaskokeen järjestämisen?

Myös tilanteen pahenemiseen on varauduttu.

– Teemme yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa ja seuraamme tilannetta tiiviisti. Olemme varautuneet myös siihen, että tilanne laajentuisi. En voi kuvata poikkeusjärjestelyjä tarkemmin, koska aika moni niistä kuuluu koesalaisuuden piiriin.

Juttua muokattu 6.3. kello 11:40: Päivitetty Suomessa todettujen koronavirustartuntojen määrä.

Juttua muokattu 6.3. kello 15:38: Täsmennetty sanamuotoja ja poistettu tarkka tartuntojen lukumäärä.

Keskustelu on auki 7.3. klo 23 asti.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan