Infektiotautien ylilääkäri koronaviruksesta: "Ihan varmasti tulee tapauksia lisää vielä lähipäivinä, ei tämä tähän lopu"

Koronavirustapausten määrän kasvaessa myös altistuneita on enemmän. HUS muistuttaa, että altistunut ei tartuta ketään.

koronavirus
Asko Järvinen
HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen HUS:n ja THL:n järjestämässä tiedotustilaisuudessa Helsingissä.Seppo Samuli / Lehtikuva

Torstaina saatiin uutinen, jota oli osattu odottaa: viisi uutta koronavirustartuntaa.

Tapauksista kolme on pääkaupunkiseudulla. Työikäisen naisen tartunta liittyy aikaisempiin tapauksiin ja lisäksi kaksi työikäistä miestä ovat saaneet tartunnan Pohjois-Italiasta.

– Testausmäärät ovat kaikkialla lisääntyneet. Ihan varmasti tulee tapauksia lisää vielä lähipäivinä. Ei tämä tähän lopu, toteaa infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Kaikki sairastuneet ovat toistaiseksi kotona ja voivat hyvin. Heidän lähipiirissään olleet on tavoitettu ja he ovat saaneet tiedon altistuksesta.

Testien lisääntyessä näytteitä onkin nyt alettu ottamaan autosta käsin Uuden lastensairaalan lisäksi myös Peijaksen ja Jorvin sairaaloissa.

Nämä niin sanonut drive-in-näytteenottopisteet nopeuttavat testaamista sekä pitävät sairaaloiden sisätilat vähemmän riskialttiina.

– Tämä on osoittautunut tehokkaimmaksi tavaksi testata ainakin hyväkuntoisten potilaiden osalta, silloin kun puhelinarviossa on katsottu heidän voivan palata kotiin.

Altistunut ei tartuta

Koronavirustapausten määrän kasvaessa myös altistuneita on entistä enemmän.

Esimerkiksi Helsingissä kotikaranteenissa on yhä toistasataa tartunnalle mahdollisesti altistunutta koululaista.

Tämä poikkeuksellinen toimi on herättänyt paljon keskustelua ja huolta siitä, millä laajuudella altistuneen lähipiirin tulisi pysytellä kotosalla.

– Olemme saaneet yhteydenottoja kotikaranteeniin asetettujen lasten perheiltä, että perheenjäseniä on kielletty tulemasta kouluun, työpaikoille tai harrastuksiin.

Tämä on HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvisen mukaan tarpeetonta, koska altistunut ei tartuta muita.

– Sen takia on kohtuutonta ja myös aikalailla tarpeetonta ryhtyä eristämään näitä perheenjäseniä. Meidän ei pidä näillä toimenpiteillä tehdä enemmän haittaa kuin mitä me saadaan niistä hyötyä.

Ylilääkäri Järvinen arvioi, että tartunnan riski altistuksen vuoksi karanteenissa olevilla koululaisilla on edelleenkin hyvin pieni. Heistä joku voi vielä sairastua, mutta keneltäkään ei ole toistaiseksi tartuntaa todettu.

– Mutta jotta he tartuttaisi sitten perhepiiriään eteenpäin, niin heidän pitäisi ensin sairastua.

Koronaviruksen itämisaika on kahdesta päivästä eteenpäin ja valtaosa tartunnoista tulee vasta 5-7 päivän kohdalla.

– Aikaa näitä toimenpiteitä on pohtia, eikä mihinkään hätiköityihin dramaattisiin toimenpiteisiin pidä ryhtyä. Se on sitten enemmän sitä kohun lietsontaa kuin taudin etenemisen hillintää, HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen huomauttaa.

Lue myös:

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta: Lentoyhtiöt menettävät yli 100 miljardia – Suomessa viisi uutta tartuntaa

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus