Yritykset haluavat yhä suoran lentoyhteyden Kruunupyystä Tukholmaan – kyselystä tukea neuvotteluihin operaattorien kanssa

Lähes 90 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä pitää reittiä tärkeänä tai erittäin tärkeänä.

lentoliikenne
Karleby-Jakobstad flygplats.
YLE/Ida-Maria Björkqvist

Suora lentoyhteys Kokkolan–Pietarsaaren lentoasemalta Tukholmaan on alueen yrityksille tärkeä. Tämä käy ilmi lentohalliyhtiön tekemästä kyselystä, johon vastasi noin 250 yritystä.

47 prosenttia pitää yhteyttä erittäin tärkeänä ja 40 prosenttia tärkeänä. Paras kuvio yrityksille olisi aikainen aamulento Kruunupyystä Tukholmaan ja paluulento illalla.

– Onhan tämä ihan selkeä viesti ja vahvistaa sen, mitä tiesimme aiemminkin: suora yhteys Tukholmaan tarvitaan, sanoo toimitusjohtaja Stig-Göran Forsman.

Lennot Tukholmaan loppuivat vajaa kaksi vuotta sitten toukokuussa, kun NextJet meni konkurssiin.

Reitille näyttäisi kyselyn mukaan olevan myös kysyntää: 60 prosenttia vastaajista sanoo, että lentomatkailu pysyy nykyisellään ja 34 prosenttia uskoo sen lisääntyvän.

Joka neljäs myös jatkaisi Tukholmasta eteenpäin, ja Forsman näkeekin Tukholman toisena tärkeänä solmukohtana Helsinki–Vantaan lisäksi.

Yrityksiltä kysyttiin myös kiinnostusta muihin Ruotsin-lentoihin. Eniten kannatusta sai Uumaja: yli puolet oli sitä mieltä, että suora lentoyhteys sinne olisi hyvä asia. Toisaalta 35 prosenttia ei näe yhteydelle tarvetta.

Skellefteån-lentoja pitää hyvänä 45 prosenttia, puolet ei koe niille tarvetta. Luulajan-reitille kiinnostus oli vähäisintä: 59 prosenttia ei nähnyt sille tarvetta, 37 prosenttia pitäisi hyvänä tuotakin vaihtoehtoa.

Samassa yhteydessä Tukholman-reitin kanssa käydään kuitenkin keskusteluja lennoista Skellefteåhon ja Uumajaan.

– Uskon, että tarve muillekin reiteille kasvaa lähitulevaisuudessa esimerkiksi Keliberin ja Northvoltin yhteistyön vuoksi. Myös Ruotsissa on kiinnostusta reittiin, sanoo Forsman.

Kysely antaa selkänojaa neuvotteluihin

Kyselyn annilla on Forsmanin mukaan jatkoneuvotteluille erittäin suuri merkitys. Jo keskusteluissa mukana ollut operaattori on toivonut kiinnostuksesta mustaa valkoisella, ja kyselyn tulokset ovatkin jo lähteneet parille operaattorille.

Aikanaan Kokkola–Helsinki-reitin tarpeellisuudesta tehdyn kyselyn tulokset vaikuttivat Forsmanin mukaan isolta osin siihen, että aamuvuoro Helsinkiin palaa maaliskuun lopussa.

– Kyllä tämä todistaa sen, että tämä on erittäin tärkeä asia yrityksille. Se edesauttaa neuvotteluja mahdollisten tulevien operaattorien kanssa.

Kuinka kannattavaksi Tukholman-liikenne voitaisiin saada, riippuu muun muassa hinnoittelusta. Kiinnostusta on, mutta haaste on se, että nyt lentoliikenne elää muutenkin vaikeita aikoja. Forsman on silti toiveikas.

– Uskon, että jossain vaiheessa linja saadaan auki.

LUE MYÖS:

Ruotsin-lennot Kruunupyystä yhä kiikarissa: yrityksiltä kysytään Tukholman lisäksi tarvetta suorille lennoille kolmelle muulle paikkakunnalle

Alueen yritykset kärsivät Kruunupyyn lentokentän tilanteesta: toiveissa päivämatkat ja paremmat aikataulut – "Vientiteollisuudelle välttämättömyys"