1. yle.fi
  2. Uutiset

Tulvatilanne pahenee Pohjois-Savossa, jos tulee runsaita sateita

Järvien pinnat ovat korkealla mutta sulavaa lunta on vähän.

tulvat
Aurinkoinen talvimaisema Kallavedellä
Kallaveden pinta on noin puoli metriä ajankohdan keskitason yläpuolella. Tämä kuva on otettu tammikuussa.Keijo Salokangas / Yle

Runsaat sateet kasvattavat tulvariskiä Pohjois-Savossa. Suomen ympäristökeskuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan järvien vedenpinnat ovat monin paikoin poikkeuksellisen korkealla. Esimerkiksi Kallaveden pinta on noin puoli metriä ajankohdan keskitason yläpuolella.

Pielavedellä on mitattu ajankohdan korkeimmat vedenkorkeudet vuodesta 1934 alkavan mittaushistorian aikana. Myös Kaavin Saarijärvi on maaliskuun ennätyslukemissa.

– Ennen lumien sulamista ei enää ehdi tapahtua talvelle tyypillistä pintojen alenemaa. Toisaalta nykyisen lumitilanteen myötä ei odoteta suurta virtaaman lisäystä, huomauttaa Pohjois-Savon ely-keskuksen vesitalousasiantuntija Ilkka Maksimainen.

Tässä vaiheessa isoja tulvia ei ole hänen mukaansa odotettavissa. Tilanne kuitenkin muuttuu, jos kevät on kovin sateinen.

– Varastoaltaat ovat täynnä. Jos tästä eteenpäin sataa paljon vettä tai lunta niin se pahentaa tulvatilannetta.

Pohjois-Karjalassa Pielisen vedenpinta on noussut Suomen ympäristökeskuksen mukaan 60 senttiä ajankohdan tavanomaista tasoa korkeammalle, ja saattaa nousta uuteen maaliskuun ennätykseen.

Lisäksi Pielisen valuma-alueella on paikoin normaalia suurempi lumen vesiarvo, minkä vuoksi kevättulvasta ennustetaan selvästi tavallista suurempaa.

Lue myös:

Sateinen ja leuto talvi lisää kevään tulvariskiä

Lue seuraavaksi