Koirista toivotaan ratkaisua valkoposkihanhien karkottamiseen Lahdessa – kaupunki hakee erityislupaa EU:n suojeleman lintulajin häätämiseen uimarannoilta

Lahdessa koetaan, että valkoposkihanhista on jo liikaa haittaa. Ulosteiden lisäksi linnut aiheuttavat muita vahinkoja ja ovat kaupungin mukaan aggressiivisia.

Koulutettuja koiria on käytetty valkoposkihanhien häätämiseen esimerkiksi Espoossa. Kuva: Hanna Terävä / Yle

Lahti haluaa hätistää valkoposkihanhet pois kaupunkilaisten suosimilta virkistysalueilta koirien avulla. Kaupunki hakee Varsinais-Suomen ely-keskukselta lupaa valkoposkihanhien karkottamiseen kahdelta viheralueelta ja kahdelta uimarannalta.

Hanhet halutaan haukkua pois virkistysalueilta kesän 2020 aikana. Lintuja hätisteltäisiin Mukkulan kartanopuistosta ja uimarannalta, Ankkurin uimarannalta sekä uimarannan ja Majakkapuiston väliseltä alueelta.

Karkottamisaikeita perustellaan hanhien aggressiivisuudella, hanhivahinkojen lisääntymisellä ja terveyshaitoilla. Hanhien ulosteita on Lahden puistoissa monin paikoin niin paljon, että niistä koituu merkittävää haittaa.

Valkoposkihanhien karkottamisessa käytettäisiin vapaaehtoisjärjestöjen kouluttamia henkilöitä ja koulutettuja koiria. Viranomaisten myöntämä karkotuslupa tarvitaan, koska valkoposkihanhi on EU:n lintudirektiivin suojelema laji.

Koiria on hyödynnetty hanhien häädössä luvan kanssa esimerkiksi Espoossa.