Hyppää sisältöön

Maria Ohisalo: Suomi tukee Kreikkaa noudattamaan kansainvälisiä velvoitteita, joihin kuuluu ihmisten oikeus turvapaikkakäsittelyyn

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan Kreikan rajalla toimivien suomalaisten rajaviranomaisten on raportoitava mahdollisista laittomuuksista Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexille, joka päättää, voiko operaatio jatkua.

Maria Ohisalo
Sisäministeri Maria Ohisalo oli tänään perjantaina politiikan toimittajien tentittävänä Helsingissä.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) kiireinen viikko jatkui tänään politiikan toimittajien tilaisuudessa, jossa häneltä perättiin vastauksia siihen, miten Suomi suhtautuu Kreikan ja Turkin rajakriisiin.

Pitkin viikkoa on pohdittu, miten Suomi tukee Kreikkaa, kun Turkin vastaisen rajan yli tulee pakolaisia. Kreikka on ilmoittanut, että se ei käsittele turvapaikkahakemuksia kuukauteen.

Politiikan toimittajien tilaisuudessa sisäministeri Ohisalo linjasi, että Suomi tukee Kreikkaa noudattamaan kansainvälisiä sopimuksia, joihin kuuluu myös ihmisten oikeus hakea turvapaikkaa.

– Suomen hallituksen kanta on tässä selvä. Kun me turvaamme rajoja, niin me noudatamme kansainvälisiä velvoitteita. Kansainväliset velvoitteet pitävät sisällään sen, että turvapaikkaa voi hakea. Tämä on se, missä me muun muassa pyrimme Kreikkaa tukemaan, Ohisalo korosti.

Rajavartijat voivat raportoida laittomuuksista

Suomi on lähettänyt Kreikalle apua rajavalvontaan. Käytännön toimista päätetään Kreikan rajalla.

– Sanon edelleen sen, minkä rajavartijat itse sanovat, että heidän tehtävänsä on ohjata ihmiset oikeiden viranomaisten piiriin. Se on siellä paikan päällä ratkaistava, Ohisalo vastasi kysymykseen, miten suomalaiset viranomaiset toimivat Kreikan rajalla.

Ohisalon mukaan suomalaisten rajaviranomaisten on raportoitava mahdollisista laittomuuksista Frontexille, joka viime kädessä päättää, voidaanko yhteistä operaatiota jatkaa.

Ohisalo arvioi, että Kreikka joutuu vastaamaan toiminnastaan aikanaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle.

Torstaina eduskunnan kyselytunnilla Ohisalo sanoi, että Suomi tukee Kreikkaa noudattamaan kansainvälisiä velvotteita. Vastauksen tekee ristiriitaiseksi se, että sopimuksiin nimenomaan kuuluu velvollisus käsitellä turvapaikkahakemukset.

Julkisuudessa on herännyt myös keskustelu, jossa on ihmetelty, ovatko presidentti Sauli Niinistö ja hallitus asiassa eri linjoilla.

Keskiviikkona Ohisalo osallistui EU:n sisäministerikokoukseen. EU-maat lupasivat seisoa Kreikan tukena ja torjuivat Turkin pyrkimykset painostaa EU:ta pakolaisten ja siirtolaisten avulla.

Katso myös:

Sisäministeri Maria Ohisalo: Kreikka toimii väärin, turvapaikkahakemukset pitäisi käsitellä