1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronapelosta kärsivät pörssit sulkivat Yhdysvalloissa laskussa – myös Helsingin pörssi sukeltanut

Öljyn hinta luisui alle 50 dollariin barrelilta ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2017.

pörssit
Pörssimeklareita New Yorkin pörssissä.
Pörssimeklareita New Yorkin pörssissä tiistaina.Johannes Eisele / AFP

Yhdysvalloissa pörssit sulkeutuivat torstaina selvässä laskussa.

Dow Jones -indeksi oli pörssien sulkeutuessa 3,6 prosentin laskussa. Myös S&P 500 -indeksi laski yli kolme prosenttia. Sijoittajia huolettaa koronaviruksen vaikutus Yhdysvaltojen kuluttajavetoiseen talouteen. Toistaiseksi tilastot eivät kerro, että maan talous olisi kärsinyt viruksesta, mutta sen aiheuttama epävarmuus jäytää.

– Jos asiakkaat pelkäävät mennä ulos, ostoksille tai illalliselle, silloin kulutus vähenee. Sen jälkeen pienissä ja keskisuurissa yrityksissä alkaa näkyä lomautuksia, sanoi markkinastrategi Quincy Krosby Prudential Financial -yhtiöstä.

Myös Euroopassa kurssit laskivat eilen, kun markkinoilla levisi uudelleen pelkoa, että koronavirus aiheuttaa talouden taantuman. Öljyn hinta luisui alle 50 dollariin barrelilta ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2017.

– Vain kuukausi sitten tämä oli valtaosin kiinalainen ongelma, mutta nyt se on kääntynyt globaaliksi kriisiksi, joka uhkaa heittää maailmantalouden taantumaan, sanoi analyytikko Joshua Mahony IG-sijoitusyhtiöstä.

Helsingin pörssi sukeltanut

Helsingissä pörssi on sukeltanut 3,9 prosentin laskuun. Kasvanut huoli koronaviruksen leviämisestä on laskenut pörssikursseja myös muualla Euroopassa.

Pariisissa pudotusta oli puoli yhdeltä Suomen aikaa 3,9 prosenttia, Franfurtissa ja Milanossa 3,7 prosenttia, Madridissa 3,4 prosenttia ja Lontoossa 3,3 prosenttia.

Analyytikot ovat varoittaneet epävakaisuudesta, joka hallitsee markkinoita samalla kuin koronavirus todennäköisesti jatkaa leviämistään ainakin jonkin aikaa.

Lentoyhtiöt menettävät yli 100 miljardia

Virustilanne johti torstaina jälleen uusiin suuren kokoluokan peruutuksiin.

Esimerkiksi Venäjä ilmoitti torstaina peruvansa Pietarin kansallisen talousfoorumin tältä vuodelta. Järjestelyistä vastaavan komitean puheenjohtaja sanoi uutistoimisto RIA Novostin mukaan, että foorumi perutaan Venäjän kansalaisten ja foorumin osanottajien terveyden suojelemiseksi.

Italia puolestaan ilmoitti, että urheilutapahtumat järjestetään ilman yleisöä 3. huhtikuuta saakka.

Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA arvioi torstaina, että lentoyhtiöiden liikevaihdosta saattaa tänä vuonna huveta yli sata miljardia euroa koronaviruksen takia. Pahimmillaan lentoyhtiöt menettävät 19 prosenttia matkalipputuloistaan, liitto laskee. Vaikutuksia rahtikuljetuksiin ei ole vielä arvioitu.

Menetykset olisivat samaa luokkaa kuin finanssikriisin aiheuttamat, IATA totesi.

Vielä kaksi viikkoa sitten IATA arvioi liikevaihtomenetyksien loppusummaksi 26 miljardia euroa. Sen jälkeen koronavirus on levinnyt laajalle Kiinan ulkopuolella.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi