Idlibissä tilanne on ollut "suhteellisen rauhallinen" – pommitukset olivat käynnissä vielä minuutteja ennen tulitauon alkamista

Turkki kertoi varhain perjantaina surmanneensa yli 20 syyrialaissotilasta ennen tulitaukoa.

Syyria
Savupilvi Idlibin alueen pohjoisosassa 5. maaliskuuta.
Ilmapommitus on nostattanut savupilven Idlibin alueeseen kuuluvassa al-Baran kylässä.Omar Haj Kadour / AFP

Tilanne Syyriassa Idlibin maakunnassa on ollut "suhteellisen rauhallinen" pian tulitauon alettua, kertoo sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö. Tulitauko alkoi puolilta öin.

Järjestön mukaan Venäjän ja Syyrian ilmaiskut ovat tauonneet. Syyrian hallituksen joukot ovat kuitenkin käyttäneet tykistötulta kapinallisryhmiä vastaan osissa Aleppoa ja Hamaa.

Vain minuutteja ennen tulitaukoa pommitukset olivat vielä käynnissä Idlibissä, järjestö kertoi.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin sopivat Idlibin tulitauosta torstaisessa tapaamisessaan Moskovassa. Erdoğanin mukaan Turkki pidättää oikeuden vastata tarvittaessa Syyrian hallinnon joukkojen hyökkäyksiin Idlibissä.

Idlib on viimeinen kapinallisten hallussa oleva alue Syyriassa. Turkki on tukenut Syyriassa kapinallisia ja Venäjä taas Syyrian hallinnon joukkoja.

Varhain perjantaina Turkki kertoi, että Syyrian hallinnon joukot tappoivat kaksi ja haavoittivat kolmea turkkilaissotilasta Idlibissä tunteja ennen tulitauon alkamista.

Turkki kosti hyökkäämällä Syyrian hallintoa vastaan. Maan puolustusministeriö kertoi Turkin tappaneen 21 syyrialaissotilasta sekä tuhonneen hallinnon joukkojen kaksi tykistöä ja kaksi ohjusheitintä. Turkin isku tapahtui myös ennen tulitauon alkamista.

Päivitetty 6.3. kello 5.05: Turkin puolustusministeriö tarkensi iskeneensä Syyrian hallinnon joukkoja vastaan ennen tulitauon alkamista.

Lue myös:

Putin ja Erdoğan tapasivat Moskovassa: Idlibiin tulitauko

Kirjeenvaihtajalta: Putin heiluttaa puikkoa Syyrian suhteen – ja länsi seuraa katsomossa

YK:n edustaja Syyriassa vaatii välitöntä diplomaattista ratkaisua Idlibissä

Lähteet: Reuters, AFP