S-ryhmä palkkaa myös tänä vuonna kymmeniä filippiiniläiskokkeja – Jyväskylässä heistä hyvät kokemukset

Työvoimapulasta kärsivällä ravintola-alalla tarvitaan työntekijöitä ulkomailta.

työvoimapula
Kokki työskentelee keittiössä.
Ravintola-alan vetovoimaa heikentää muun muassa alan matala palkkataso, haastavat työajat ja työn osa-aikaisuus. Niko Mannonen / Yle

Ravintola-ala on kärsinyt jo vuosia työvoiman saannin vaikeuksista. Kokeista ja tarjoilijoista on pulaa koko maassa. Yksi syy on alan heikentyneessä vetovoimassa: nuoria ei hakeudu riittävästi koulutukseen.

S-ryhmä toi viime vuonna 46 kokkia Filippiineiltä (siirryt toiseen palveluun) (Ilta-Sanomat) paikkaamaan tilannetta. Heistä yksi sijoittui Jyväskylään, kolme Mikkeliin ja kuusi Savonlinnaan.

– Kokemukset on aivan huikean positiivisia. Uskon vahvasti, että ilman ulkomaista työvoimaa emme jatkossakaan pärjää, sanoo Keskimaan ryhmäpäällikkö Mikko Parviainen.

S-ryhmästä kerrotaan, että filippiiniläisiä kokkeja tulee tänä keväänä Suomeen töihin 35, heistä kaksi tulee Jyväskylään.

Keskimaan Ryhmäpäällikkö Mikko Parviainen katsoo kameraan.
Mikko ParviainenNiko Mannonen / Yle

Hallitus haluaa nopeuttaa työperäisten oleskelulupien käsittelyajan keskimäärin kuukaudeksi. Maahanmuuttoviraston mukaan tällä hetkellä ensimmäisen hakemuksen käsittelyaika on noin neljä kuukautta. Työ- ja elinkeinoministeriössä on aloitettu selvitystyö hakuprosessien nopeuttamiseksi.

Myös kotimaista työvoimaa yritetään houkutella. Sen eteen on Keskimaassa nähty Parviaisen mukaan paljon vaivaa.

– Teemme yhteistyötä oppilaitosten kanssa, järjestelemme työtä useammasta yksiköstä, että saadaan työntekijä kokoaikaiseksi. Lisäksi tarjoamme sisäistä koulutusta ja yritämme ottaa haaveita huomioon, esimerkiksi helpottamalla harrastusten ja työn yhteensovittamista.