Pitkät sähkö- ja vesikatkot ovat harvinaisia Meri-Lapin kaupungeissa – poikkeustilanteisiin on kuitenkin varauduttu hyvin

Pisimmilläänkin sähkön keskeytyksen arvioidaan jäävän alle kuuteen tuntiin.

Vesikatkos
pistorasia jossa johtoja
Pahin skenaario on kantaverkon vika, joka kuitenkin vaatisi kaksi samanaikaista vikaa ja vielä tietylle johtovälille, joten se on hyvin epätodennäköinen. AOP

Länsi-Pohjan keskussairaalassa on varauduttu monin tavoin erilaisiin poikkeustilanteisiin.

Pitkän sähkökatkon sattuessa sairaalassa on polttoaineella toimiva varavoima, joka ylläpitää tärkeimmät toiminnat useamman päivän ajan. Pidemmän vesikatkon sattuessa sairaalan vedensaanti turvataan säiliöautolla tuotavalla vedellä.

Lisäksi keskussairaalassa on esimerkiksi katastrofivarasto, joka toimii puskurina, jos materiaalitoimituksiin tulee pitkiä katkoksia.

Sairaalassa on myös sänkyjä varastossa esimerkiksi suuronnettomuuksien ja pandemioiden varalta.

Sähkönjakelu keskeytyy harvoin pitkäksi aikaa

Tunteja kestävät sähkökatkokset ovat kuitenkin epätodennäköisiä Meri-Lapin kaupungeissa. Pisimmilläänkin sähkön keskeytyksen arvioidaan jäävän alle kuuteen tuntiin.

Kemin Energia ja Vesi Oy:n käyttöinsinööri Erkki Näätsaaren mukaan pahin skenaario mikä voisi tapahtua, on kantaverkon vika.

– Se kuitenkin vaatisi kaksi samanaikaista vikaa ja vielä tietylle johtovälille, joten se on hyvin epätodennäköinen. Vika koskisi Kemiä laajasti, mutta silloinkin vielä pystyttäisiin turvaamaan elintärkeät toiminnot kuten terveyskeskukset ja keskussairaala, Näätsaari kertoo.

Kaupungit ovat pitkälle säävarman sähköverkon piirissä, mikä tarkoittaa sitä, että ukkonen, linjoille kaatuneet puut tai lumikuormat eivät pääse vaarantamaan sähkönjakelua.

– Lisäksi kaupungissa olevaa ilmajohtoverkkoa on rakennettu teiden varsille, joka mahdollistaa vian nopean korjaamisen, huomauttaa Tornion Energian verkkopäällikkö Markku Ponkala.

Apua varayhteyksistä

Lisäksi energiayhtiöillä on käytössä varayhteyksiä. Esimerkiksi Torniossa sähköä saadaan normaaliolosuhteissakin kahdesta paikasta: Isohaaran voimalaitokselta ja Pirkkiön sähköasemalta. Tarvittaessa sähköä saadaan myös Ruotsista.

Vikatilanteissa myös kaupunkien sähköverkkojen rengasmaisuus turvaa sähkönjakelua.

Energiayhtiöt ovat varautuneet sähkökatkoksiin varavoimalla.

– Kemissä on käytössä kaksi aggregaattia, yhdellä pystyy syöttämään sähköä kymmenelle kerrostalolle tai sadalle omakotitalolle, Näätsaari sanoo.

Vesikatkot saadaan hoidettua alle kahdeksassa tunnissa

Myös yli vuorokauden kestävät vesikatkot ovat Meri-Lapissa harvinaisia. Esimerkiksi Tornion Vesi Oy:stä kerrotaan, että yleensä vesikatkot on saatu hoidettua alle kahdeksassa tunnissa.

Verkostotyönjohtaja Jukka Juuso kertoo, että vesivuodon sattuessa voidaan vedentulotuloreittejä muuttaa venttiilien avulla ja tällä tavalla vuotokohta saadaan rajattua mahdollisimman pieneksi.

Erikoistilanteessa vesiyhtiöllä on mahdollisuus saada vettä esimerkiksi Outokummun terästehtaalta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).