Opioidien ongelmakäyttö on kasvanut myös Kainuussa – nuorten osalta kyse vielä yksittäisistä käyttäjistä

Suomessa opioidien ongelmakäyttäjiä on enemmän kuin koskaan.

Opioidien väärinkäyttö
Subutex-liuskoja.
Opioidien kauppanimiä ovat esimerkiksi Subutex, Panacod, Tramadol ja Metadon. Kuvituskuva.Yle

Kainuussa opioidien ongelmakäyttö on hiljalleen kasvava ongelma aikuisten osalta. Sen sijaan lasten ja nuorten terveydenhuollossa ei ole havaittu isoa ongelmaa, vaan kyse on yksittäisistä käyttäjistä.

– Sosiaalipuolellakaan merkittävää ongelmaa ei ole, mutta yksittäisiä alaikäisiä käyttäjätapauksia on, sanoo Kainuun soten vs. terveysjohtaja Kristiina Kananen.

Koko maassa opioidien eli esimerkiksi voimakkaiden kipulääkkeiden ongelmakäyttäjiä on enemmän kuin koskaan. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) mukaan ongelmakäyttö on kasvanut kaikissa ikäryhmissä, mutta erityisesti nuorten ja naisten keskuudessa.

Opioidien ongelmakäyttäjien määrän arvioidaan kaksinkertaistuneen viidessä vuodessa. Ongelmakäyttäjiä on lähes 30 000. Opioidien kauppanimiä ovat esimerkiksi Subutex, Panacod, Tramadol ja Metadon.

Kasvu selittyy osittain ongelmakäyttäjien aikaisempaa kattavammalla rekisteröinnillä. THL:n mukaan suurin osa kasvusta johtuu kuitenkin siitä, että amfetamiinin käyttäjät siirtyvät opioideihin.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!