1. yle.fi
  2. Uutiset

Erikoisia lintuhavaintoja tehty pitkin talvea Itä-Suomessa: Merikotkia talvehtii Maaningalla ja Afrikan muuttajat ovat jääneet Joensuuhun

Monet linnut ovat viihtyneet Suomen lämpimässä talvessa tavallista paremmin.

muuttolinnut
Merikotka lentää taivaalla Kuopiossa helmikuussa 2020.
Ilkka Markkanen kuvasi merikotkan Kuopion Puutossalmella 20.2.Ilkka Markkanen

Lauha talvi tuo mukanaan myös tavallista erikoisempia lintuhavaintoja. Monet muuttolinnut tulevat takaisin tavallista aikaisemmin. Itä-Suomessa on myös havaittu talvella lintuja, jotka eivät tavallisesti talvehdi siellä.

Iisalmessa on bongattu erityinen harvinaisuus mustakaularastas. Yksilö on viihtynyt Iisalmessa helmikuusta asti. Mustakaularastas on harvinainen havainto: niitä tavataan koko Suomessa vain muutama vuosittain.

Toinen Pohjois-Savon tämän talven erikoisuuksista on merikotka. Maaningan Mustallavirralla on tehty merikotkahavaintoja koko talven ajan. Niitä on havaittu myös Kuopiossa.

Merikotkien kanta on ollut viime vuosina kasvussa, joten ne levittäytyvät yhä enemmän sisämaahan.

– Niitä ei ole täällä pohjoisemmassa Suomessa kovin usein talviaikaan nähty, sanoo Pohjois-Savon lintuyhdistys Kuikan sihteeri Liisa Tolvanen.

Etelän talvehtijoita jäänyt Suomeen

Pohjois-Karjalan erikoisimmat näyt ovat olleet mustapääkerttu ja punarinta, jotka talvehtivat tavallisesti Afrikassa ja eteläisessä Euroopassa. Niitä on kuitenkin havaittu talven mittaan muutamia Pohjois-Karjalassakin.

– Ne syövät sekä hyönteisiä että marjoja, joten me menestyvät täällä varsin hyvin lauhoina talvina, kertoo Pohjois-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen havaintovastaava Harri Kontkanen.

– Paljon tali- ja sinitiaisia on jäänyt talvehtimaan tänne. Ne ovat niin sanottuja osittaismuuttajia, joista osa lähtee talvehtimaan Suomen ulkopuolelle ja osa jää tänne. Ne jäävät tänne lintulautojen antimien ja sulien vesistöjen turvin.

Myös huuhkajista on tehty tavallista enemmän havaintoja Itä-Suomessa. Se kertoo todennäköisesti runsaasta myyräkannasta.

Toiveissa lämmin loppukevät

Loppukeväästä ei välttämättä nähdä yhtä paljon varhaisia muuttajia kuin alkukeväästä, arvelee Kontkanen. Kontkasen mukaan myöhäisemmän kevään muuttajat ovat pääasiassa niin sanottuja kaukomuuttajia. Ne eivät muuta sään tai ilmavirtausten mukaan, vaan auringon ja hormonitoiminnan perusteella.

Muutto voi tosin sujua nopeammin, jos määränpää on suotuisa, sanoo Kontkanen.

– Toivotaan, ettei tule tavallista kylmempää loppukevättä. Se on ikävä tilanne, jos on kovin kylmä, kun linnut ovat jo aloittaneet pesimäpuuhat.

Lue lisää:

Merikotka pesii Pohjois-Savossa jo toisena kesänä peräkkäin – sukupuuton partaalta pelastettu laji leviää sisämaahan

Leuto talvi teettää lintumaailmassa aikataulumuutoksia

Siperialainen lintuharvinaisuus tavattu Suomessa – yleensä mustakaularastas elää Uralvuoriston itäpuolella, tänä vuonna havainto Oulusta asti

Lue seuraavaksi