1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivosteollisuus

Kainuun kallioperässä voi olla miljardin euron verran löytämättömiä arvomineraaleja – hyödyntäminen vaatii vielä valtavasti aikaa ja tutkimuksia

Alustava selvitys näyttää, mikä alueen kaivosteollisuuden potentiaali voisi olla.

kaivosteollisuus
Guldklimpar
Kainuun maaperässä saattaa olla vielä tonnikaupalla löytymätöntä kultaa. Kuvituskuva. Wikimedia commons.

Geologian tutkimuskeskus arvioi Kainuun kallioperässä olevan vielä 12 tonnia löytämätöntä kultaa ja 15 000 tonnia kobolttia, pelkästään niin sanotuissa Kuusamo-tyyppisissä esiintymissä. Yhteensä näiden varantojen arvo voisi olla jopa yli miljardi euroa.

– Tämä on asia, joka voi tarjota suomalaisille toimijoille mahdollisuuksia jatko selvittää varantoja ja niiden hyödyntämistä, Suomen Malminjalostus Oy:n toimitusjohtaja Matti Hietanen sanoo.

Kyseessä on vasta alustava selvitys, joka ainoastaan näyttää, mikä alueen kaivosteollisuuden potentiaali voisi olla.

– Tällaisissa hyvin alkuvaiheen selvityksistä kestää kauan ennen kuin edetään varsinaisiin hankkeisiin. Se vaatii vielä valtavasti jatkotutkimuksia ja aikaa, Hietanen kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Muokattu 9.3. klo 9.38: Arvomineraalit sijaitsevat Kainuun kallioperässä, ei maaperässä kuten jutussa ja otsikossa aiemmin luki.

Lue seuraavaksi