Koronaepidemia näkyy käsidesin menekissä – lääketukkukauppa Tamro: "Kaikki mitä meille tänne tulee menee suoraan jakeluun"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan huolellinen käsienpesu saippualla on tehokas keino koronavirukselta suojautumiseen.

käsihuuhteet
Käsidesipullo kaupan hyllyllä.
Lauttasaaren S-marketissa Helsingissä löytyi tiistaina vain yksi muovipullo käsidesiä.Mikko Stig / Lehtikuva

Koronavirus näkyy käsien desinfiointiin käytettävien käsihuuhteiden menekin kovana lisääntymisenä. Lääketukkukauppa Tamron laatujohtaja Anni Svala sanoo, että käsihuuhteiden kysyntä on moninkertaistunut lähiviikkojen aikana.

Svalan mukaan käsidesiä ei enää kärrätä varastoon, vaan kaikki tuotteet mitä tukkuun tulee, toimitetaan suoraan asiakkaille.

– Kaikki mitä meille tänne tulee menee suoraan jakeluun meidän asiakkaillemme.

Kysynnän lisääntyessä Tamro on alkanut kartoittaa myös uusia tavarantoimittajia. Tamrolle tuotteita toimittavat sekä kotimaiset että ulkomaiset valmistajat.

– Pyrimme siihen, että voisimme jatkossa hoitaa sovitut toimitukset vielä paremmin.

Tamro toimittaa tuotteita muun muassa apteekkeihin.

Myös terveys- ja hyvinvointialan tukkukauppa Oriolan viestintäpäällikkö Julia Kristensen kertoo käsihuuhteiden menekin kasvaneen vauhdilla.

– Olemme saaneet käsihuuhteita toimitettavaksi, mutta kaikkia pakkauskokoja ei enää löydy, Kristensen toteaa.

Oriolan tukkutoimituksen asiakkaita ovat erityisesti apteekit ja päivittäistavarakaupat.

THL: käsienpesu saippualla on tehokas keino suojautumiseen

Viranomaiset muistuttavat edelleen tavallisen käsienpesun tärkeydestä. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) tehokas keino koronavirukselta suojautumiseen on tavallinen riittävän pitkään eli noin kaksikymmentä sekuntia kestävä käsienpesu saippualla.

Tamron laatujohtaja Anni Svala kertoo lääketukkurien tekevän jatkuvasti tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa, jotta kaikki tarvittava lääkehuolto saadaan turvattua.

– Jatkuvasti seuraamme tilanteen kehittymistä viranomaisten kanssa, Svala sanoo.

Muun muassa lääkkeettömiä itsehoitotuotteita valmistava tamperelainen Fysioline on jo lisännyt omaa tuotantoaan käsihuuhteiden kasvaneen kysynnän vuoksi. Markkinointipäällikkö Katri Välimäen mukaan kuitenkaan kaikkeen kysyntään ei ole kyetty vastaamaan.

Fysioline toimii kansainvälisesti ja toimittaa tuotteitaan Suomen lisäksi ulkomaille.

– Ulkomaille suuntautuvat tilauksetkin ovat lisääntyneet., Välimäki sanoo.

Fysiolinen tehtaan tuotannossa Tampereella on tehty viime päivinä pitkää päivää, kun käsidesien tuotantoa on lisätty.

Lue myös:

Käsidesin kysynnän kasvu toi kolmivuorotyön Bernerin tehtaalle – "Kolmessa viikossa on valmistettu puolen vuoden menekki"

Käsidesin kysyntä moninkertaistui eikä hengityssuojia ole enää edes tukuissa – suomalaisten huoli koronaviruksesta näkyy nyt kaupoissa ja apteekeissa