Hyvää tekevät karvanaamat haluavat koulukiusaamisen jälkihoitoa ja partakummeja– ”Mad Viking” Sami Orava: “Kiusaamisen jälkihoito unohtuu hyvin useasti”

Mad Viking Finland pyrkii auttamaan koulukiusattuja, ulkoiluttamaan vanhuksia ja tekemään työtä yhteisen hyvän eteen.

koulukiusaaminen
Jere-Miikka Myllymäki ja Sami Orava
Jere-Miikka Myllymäki ja Sami Orava haluavat auttaa vähäosaisia, vanhuksia ja nuoria.Merja Siirilä / Yle

Koulukiusaaminen on aina kova kokemus, mutta kiusaaminen verkossa on usein vielä julmempaa: sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa kiusaamista ei pääse pakoon eikä verkko unohda.

– Sosiaalisessa mediassa kiusaaminen on niin hemmetin raakaa. Sitä on niin helppo tehdä nimettömänä, Sami Orava toteaa vakavana.

Oravalla on kokemusta koulukiusaamisesta, joka tapahtui aivan hänen lähipiirissään. Koko ala-asteen jatkunut kiusaaminen eteni aina koulun vaihtamiseen ja poliisitutkintaan asti. Tapaus jätti jäljet nuoren ja hänen perheensä elämään.

Koulukiusaamisen kitkeminen onkin yksi syy, miksi Orava toimii Mad Viking Finlandin puheenjohtajana ja sai hänet perustamaan yhdistyksen yhdessä viiden muun aktiivin kanssa.

Mad Viking Finland on sosiaalinen parta- ja viiksiklubi. Vaikka tällä hetkellä hyväntekeväisyysyhdistys tekee näkyvää työtä koulukiusaamisen kitkemiseksi, auttaa se myös vähäosaisia ja vanhuksia.

– Monet pienetkin teot ovat hyviä tekoja. Pienistä puroista kasvaa isoja, kertoo Myllymäki, joka itse on käynyt vanhainkodeissa soittamassa musiikkia ja ulkoiluttamassa vanhuksia, kertoo yhdistyksen sihteeri Jere-Miikka Myllymäki.

Mad Viking Finlandin jäseniä
Vuoden 2019 joululahjakeräys Hope ry:lle Seinäjoella.Mad Viking Finland

Henkistä apua koulukiusaamisen jälkeen

Kiusaaminen on yhä edelleen yleinen ongelma kouluissa. Esimerkiksi turkulaisissa peruskouluissa viime syksynä käyttöön otettu Someturva-palvelu osoittautui tarpeelliseksi: yli kolmasosa nuorten ilmoittamista tapauksista täytti rikosten tunnusmerkit. Neljän kuukauden aikana palvelun kautta ilmoitettiin yli 70 häiriköintitapausta.

– Vaikka kiusaamistoleranssin väitetään kouluissa olevan nolla, niin kyllä sitä tapahtuu, Myllymäki kertoo.

Lapsia kiusataan usein vanhempien tietämättä luokkien ja kaveriporukoiden WhatsApp-ryhmissä tai haukutaan Instagramissa, Snapchatissa tai TikTokissa.

Myllymäen mukaan monet ei ymmärrä, että internettiin laitettua ei välttämättä koskaan saa sieltä pois. Whatsapp-ryhmissä ja Snapchatissa voidaan jakaa kavereista salaa otettuja kuvia, jotka eivät kuitenkaan pysy ryhmän sisällä, vaan niitä jaetaan eteenpäin.

– Se on todella vaarallinen maailma, josta keskustelemme paljon nuorten kanssa, Orava kertoo.

Someturvan Suvi Uskin Ylelle lokakuussa antaman haastattelun mukaan kiusaaminen verkossa voi olla julmempaa kuin niin sanotusti perinteinen kiusaaminen.

– Sitä ei pääse pakoon, se seuraa kaikkialle eikä verkko unohda, Uski sanoo.

Sami Orava ja Jere-Miikka Myllymäki
Merja Siirilä / Yle

Muhkeapartaiset viikingit keksivät partakummit avuksi

Mad Viking Finland ei ole pyrkinyt keksimään pyörää uudestaan, miten koulukiusaamista voisi kitkeä. Oravan mukaan Suomessa on monta hyvää tahoa, jotka esimerkiksi kiertävät kouluissa puhumassa. Mad Viking Finland pyrkiikin tekemään yhteistyötä eri tahojen kanssa ja täten auttamaan.

Oma juttukin on kehitteillä: koulukiusaamisen jälkihoito. Vaikka kiusaaja ja kiusattu sopisivat, jättää kiusaaminen uhrin usein tuetta.

– Kiusatun henkinen maailma voi olla todella murentunut. Viime syksynä aloimmekin kehitellä partakummeja, jota pilotoimme tämän vuoden aikana, Orava kertoo.

Partakummin tarkoituksena on antaa henkistä tukea, olla yhteydessä ja tehdä yhdessä kivoja asioita. Partakummeja on tarkoitus kouluttaa yhdessä Kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskus Valopilkun kanssa.

– Moni asia olisi paljon helpompaa, kun juteltaisiin enemmän, Myllymäki kertoo.

Partapäivä ja partaöljyä

Mad Viking Finland joka pyrkii tekemään hyvää laaja-alaisesti. Parin vuoden aikana Mad Viking Finland on osallistunut muun muassa Hopen joululahjakeräyksiin.

Viime vuoden yksi isoimpia projekteja oli partatuotevalmistajan ja Turmion Kätilöt-bändin kanssa yhteistyössä tehty partaöljy, jonka tuotto ohjautui Lastenklinikoiden Kummit ry:lle. Myös tänä vuonna on tulossa uusi tuote uuden yhtyeen kera.

Yksi Mad Vikingsin suurimpia tapahtumia on syyskuussa järjestettävä Partapäivä. Viime vuonna tapahtuma keräsi viime vuonna reilu sata parrakasta jäsentä, mutta tämän vuoden syyskuussa tapahtumaa on tarkoitus kasvattaa tapahtumaa ja tuoda ohjelmaa myös perheille. Viime vuoden tuotto ohjautui TAYS:n lasten ja nuorten psykiatriselle osastolle.

Mad Viking Finlandin jäseniä
Vuoden 2019 vuosikokouskuva Seinäjoen uimahalli-urheilutalolla. Mad Viking Finland

Leppoisia nallekarhuja, sata jäsentä mukana

Vuonna 2017 perustetulla yhdistyksellä on Suomessa satakunta aktiivia, joista Etelä-Pohjanmaalla on parikymmentä. Toiminta perustuu täysin vapaaehtoisuuteen.

Vaikka vihaiset viikingit saattavat nimen ja ehkä hieman ulkoisen olemuksensa perusteella näyttää pelottavilta, uskaltaa heitä lähestyä tapahtumissa.

– Olemme karuja, karskeja ja karvaisia miehiä, Orava naurahtaa.

– Mutta leppoisia nallekarhuja, lisää Myllymäki pilke silmäkulmassa.

Orava haluaa korostaa, että Mad Viking Finlandilla ei ole mitään tekemistä moottoripyörien kanssa. Syrjintä, rasismi ja kiusaaminen ovat ehdottomasti kiellettyjä.

Kuinka tiukka on sitten viiksi- ja partaehto jäsenyydessä? Pelkkä sänki ei kuulemma riitä.

– Naiset ovat tervetulleita, mutta kannatusjäseninä, Orava toteaa.

Lue seuraavaksi:

Jarno Jäppinen kertoo, kuinka häntä nöyryytettiin, kiristettiin ja hakattiin kouluissa – nyt hän vaatii kaupungilta korvauksia koulukiusatuille,

Kajaanilainen Markku Karjalainen kärsi mielenterveysongelmista, auttaa nyt vertaisiaan – "Ettei muiden tarvitse olla yksin"