1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pori

Porin mysteerikirjekuoren sisältö jäänee osin pimentoon – muistikirjassa liian arkaluonteisia talousjuoruja menneen maailman mahtisuvuista

Pori-Seura ja Satakunnan museo päättävät tarkemman tutkimuksen jälkeen, mitä tietoja kuoressa olleesta muistikirjasta voidaan asettaa julkisesti nähtäville.

Porin mysteerikirjekuori avatttiin Satakunnan museossa keskiviikkona. Kuva: Karri Laihonen / Yle

Porin mysteerikirjekuoresta paljastuneet arkaluonteiset tiedot jäänevät osin suurelta yleisöltä pimentoon.

Pankinjohtaja Rafael Mellin (1886-1965) lahjoitti vuonna 1958 Pori-Seuralle sinetöidyn kirjekuoren, jonka ehtona oli, että kuoren saa avata vuonna 2020.

Salaperäinen kirjekuori avattiin Satakunnan museossa Porissa keskiviikkona.

Kuoresta paljastui muistikirja, johon pankinjohtajat ovat yli sata vuotta sitten kirjanneet hyvinkin yksityiskohtaisia tietoja porilaisten asiakkaidensa raha-asioista ja elämäntilanteesta.

Pankinjohtajat A.E. Sundqvist ja Tor Grotenfelt ovat tehneet muistiinpanoja erityisesti vuosina 1892–1896 ja ainakin ennen vuotta 1909. Muistiinpanot eivät siis ole Rafael Mellinin tekemiä.

Muistikirja digitoidaan, kirjoitetaan puhtaaksi ja käännetään ruotsista suomeksi.

Tarkemman tutkimuksen jälkeen Pori-Seura ja Satakunnan museo päättävät, mitä tietoja voidaan julkistaa ja kenen luettavaksi ne voi antaa.

Lue lisää:

Porilaisen mysteerikuoren yllättävä salaisuus paljastui – muistikirja täynnä talousjuoruja porilaisten mahtisukujen jäsenistä