Korona-epidemia vei matkustajat Ryanairin lennoilta Suomesta Italiaan – 200 matkustajan koneet lentävät lähes tyhjillään

Ryanair lentää Suomesta Pohjois-Italian epidemia-alueelle vain Lappeenrannasta.

koronavirus
Matkustajia lähtöportilla Lappeenrannan lentoasemalla.
Ryanair lentää Bergamosta Lappeenrantaan kahdesti viikossa.Kare Lehtonen / Yle

Halpalentoyhtiö Ryanair jatkaa lentoja Lappeenrannasta Pohjois-Italian Bergamoon. Ryanair on perunut ainoastaan maaliskuun 21. ja 28. päivinä lähtevät lennot.

Lappeenranta puolestaan sijaitsee Etelä-Karjalassa, jossa kerrottiin aiemmin perjantaina maakunnan ensimmäisestä koronavirustartunnasta. Työikäinen henkilö oli saanut tartunnan Pohjois-Italiasta.

Bergamo sijaitsee yhdellä pahimmista epidemia-alueista. Uutistoimisto Reuters kertoi alkuviikosta (siirryt toiseen palveluun), että Italian terveysviranomaiset harkitsevat koko alueen asettamisesta karanteeniin.

– Ryanair seuraa koronavirustilannetta tiiviisti. Olemme heidän kanssaan jatkuvasti yhteydessä, ja lentoyhtiö tekee päätöksiä tilanteen etenemisen mukaan, kertoo Lappeenrannan lentoasema Oy:n toimitusjohtaja Eija Joro.

Reitti Lappeenrannasta Pohjois-Italian epidemia-alueelle on ainoa, jota Ryanair Suomesta lentää. Ryanair lentää Lappeenrannan ja Bergamon väliä kaksi kertaa viikossa. Reitillä käytettävissä lentokoneissa on tilaa 189 matkustajalle.

Normaalisti täysillä lennoilla nyt väljää

Uutiset Pohjois-Italian koronavirustartunnoista ovat Joron mukaan vaikuttaneet matkustajamääriin voimakkaasti. Bergamon-lennot ovat olleet erittäin suosittuja ennen koronavirusepidemiaa, ja koneet ovat olleet ennakkoon lähes täyteen myytyjä.

– Ihmiset ovat peruneet lentoja. Suurin osa on jättänyt tulematta. Keskiviikkona Lappeenrannasta Bergamoon lähteneessä koneessa oli muutamia kymmeniä matkustajia, kertoo Joro.

Myös matkatoimistoissa linjat ovat kuumina, kun asiakkaat haluavat lisätietoja matkakohteidensa turvallisuudesta. Monet pohtivat, kannattaako ulkomaille lähteä ollenkaan.

Ihmisiä askarruttaa myös mahdollisen tartunnan jälkeinen elämä. Asiantuntijoilta tiedustellaan, kuluuko loma karanteenissa tai korvaako matkavakuutus peruuntuneen matkan. ** **

Pahimpia epidemia-alueita

Bergamo sijaitsee Lombardian maakunnassa noin 60 kilometrin päässä Milanosta.

Lombardian maakunta on yksi alueista, joille ulkoministeriö on tämän viikon tiistaina kehottanut välttämään tarpeetonta matkustamista. Lombardian lisäksi muita pahimpia epidemia-alueita Italiassa ovat Emilia-Romagnan, Piemonten ja Veneton maakunnat.

Torstai-iltana kerrottiin, että Italiassa on kuollut koronavirukseen jo 148 ihmistä. Koronavirus on todettu Italiassa nyt lähes 3 900 ihmisellä.

THL onkin määritellyt koko Italian (siirryt toiseen palveluun) epidemia-alueeksi tämän viikon alusta lähtien.

Esimerkiksi Finnair on perunut kaikki lennot Milanoon ensi viikon maanantaista lähtien kuukaudeksi (9.3.–7.4.) ja matkanjärjestäjä Aurinkomatkat on perunut Italian lomat Veneton, Lombardian, Piemonten ja Emilia-Romagnan alueille maaliskuun loppuun asti.

Matkustajia Bergamosta saapuu lauantaina

Seuraava lento Bergamosta Lappeenrantaan laskeutuu lauantaina.

Saapuvien matkustajien määrää on Eija Joron mukaan vaikea arvioida, sillä tiedossa ovat vain luvut ennakkovarauksista.

– Ennustan, että aika vajaa kone sieltä on tulossa, Joro sanoo.

Lappeenrannan lentoasemalla sekä saapuvia että lähteviä matkustajia opastetaan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten toimesta.

Jo aiemmilla lennoilla matkustajille on jaettu informaatiota. Kuumetta matkustajilta ei mitata.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus