Lentojen perumiset aiheuttivat kymmenientuhansien kiinalaisturistien kadon Helsinki-Vantaalla

Kiinalaismatkustajien kato on ollut kova alkuvuonna.

Aasialaisia matkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä 30. tammikuuta. Helmikuussa Kiinan-lennoilta jäi pois noin 74 000 matkustajaa koronaviruksen takia. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kiinasta alkunsa saanut koronavirus on verottanut lentomatkustajien määriä Helsinki-Vantaan lentoasemalla erityisesti helmikuussa.

Lentoasemia hallinnoiva Finavia kertoo, että Helsinki-Vantaalla matkustajamäärät vähenivät helmikuussa kotimaan reiteillä 2,2 prosenttia viime vuoden samaan aikaan verrattuna.

EU-alueen matkustajamäärät vähenivät 1,4 prosenttia. EU:sta eronnut Britannia lasketaan vielä Finavian helmikuun tilastoissa EU-alueeseen.

Muun Euroopan reiteillä sen sijaan matkustaminen lisääntyi reilut 10 prosenttia. Erityisesti lentomatkustaminen lisääntyi Euroopassa Sveitsiin, Turkkiin, Ukrainaan ja Venäjälle, kertoo Finavian reittikehitysjohtaja Petri Vuori.

Erityisen paljon reittilennoilla oli matkustajakatoa kansainvälisissä lennoissa muualle maailmaan kuin Eurooppaan tai EU-maihin. Käytännössä tämä tarkoittaa Kiinan-reittejä.

Odotetusti iso pudotus Kiinasta

Pudotusta matkustajamäärissä helmikuussa on peräti 6,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Tämä tarkoittaa noin 20 000 lentomatkustajaa. Vielä tammikuussa Euroopan ja EU-alueen ulkopuolinen matkustaminen lisääntyi noin 11 prosenttia vuoden takaisesta.

Kuukausimuutos tammikuun ja helmikuun välillä on vielä dramaattisempi. Matkustajakato oli yli 74 000. Tosin tammikuu on muutenkin vilkasta matkustamisen aikaa, ja koronavirus ei vielä silloin ollut levinnyt niin laajalle kuin nyt.

– Pääsääntöisesti tämän pudotuksen matkustajamäärissä selittää Kiinan-lentojen peruuntuminen, sanoo reittikehitysjohtaja Petri Vuori.

Pohjois-Amerikkaan tai Thaimaahan suuntautuneet lennot eivät ole Vuoren mukaan vähentyneet.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Vuoden alusta kansainvälisessä reittiliikenteessä ollaan vielä 0,8 prosentin kasvussa, selviää Finavian tuoreista tilastoista.

Finnairilta tulosvaroitus

Lentoyhtiö Finnair antoi runsas viikko sitten tulosvaroituksen koronaviruksen aiheuttaman lentoliikenteen kysynnän laskun vuoksi. Valtio-omisteinen Finnair on erityisen riippuvainen Kiinaan ja muualle Aasiaan suuntautuvista reiteistään. Kiinan-reittien osuus on noin kymmenes yhtiön lentomatkustamisesta.

Finnair arvioi yhtiön vertailukelpoisen liiketuloksen vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä jäävän oleellisesti vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen liiketulosta heikommaksi. Tulosvaroituksesta voi lukea tästä lisää.

Finnair harkitsee myös koko henkilöstönsä lomauttamista kahden tai neljän viikon jaksoksi. Yhteistoimintaneuvottelut lomautuksista on suunniteltu alkavaksi tämän kuun puolivälissä. Aiheesta lisää tässä jutussa.

Koronavirus ahdistaa lentoyhtiöiden taloutta

Koronavirus jäytää monien lentoyhtiöiden taloutta. Ja vielä enemmän niiden, jotka ovat jo muutenkin olleet puristuksissa. Britannian sisäisiä lentoja operoiva Flybe ajautui eilen selvitystilaan, kun se ei saanut pääomistajaltaan Virgin Atlanticilta lisärahaa. Virgin Atlanticin taustalla on yhdysvaltalainen Delta.

Tänään perjantaina norjalaisen halpalentoyhtiön Norewegianin kurssi on romahtanut Oslon pörssissä noin neljänneksen. Yhtiön markkina-arvo on myös kärsinyt pahoin viimeisen kuukauden aikana.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Hs.fi. (siirryt toiseen palveluun)Norwegian on jo valmiiksi velkainen Boeing Max -koneiden ongelmien takia. Kovasta kulukuurista ja lisävelasta huolimatta yhtiö ei ole vielä tehnyt voitollista tulosta.

Finnair jatkoi Kiinan-reittien perumisia vappuun

Finnair on jatkanut aikaa, jolloin se ei lennä Manner-Kiinaan. Alun perin lentojen piti olla peruttuja maaliskuun loppuun asti, mutta nyt aikaa on venytetty huhtikuun loppuun.

Sama koskee Hongkongin-reitin karsimista. Yhtiö on jo vähentänyt päivittäisiä lentojaan kahdesta yhteen, ja vähennys jatkuu vappuun asti.

Finnair vähentää myös Japanin Osakan-reitiltään kaksi viikkovuoroa, ja lentää kesäkaudella eli 29.3.–24.10. Osakaan 10 kertaa viikossa aiemmin suunnitellun 12 viikkovuoron sijaan.

Kokonaan perutaan päivittäiset lennot Souliin Koreaan aikavälillä 9.3.–16.4.

Uuden Etelä-Korean Busanin-reitin avausta siirretään maaliskuun lopusta 31. päivästä 1. päivään heinäkuuta 2020.

Lisäksi Finnair peruu lentonsa Milanoon aikavälillä 9.3.–7.4.

Matkustusajankohtaa voi siirtää vielä kuukausia

Finnair viestii perutuista lennoista suoraan niille asiakkaille, joilla on varaus näille lennoille. Asiakkaat voivat hakea lipun hinnan takaisinmaksua tai siirtää matkapäiväänsä ottamalla yhteyttä Finnairin asiakaspalveluun.

Lisäksi Finnair tarjoaa asiakkaille, joilla on mikä tahansa Finnairin lento maaliskuussa, mahdollisuuden halutessaan siirtää matkustusajankohtaa samaan kohteeseen kesäkuun loppuun asti ilman kuluja.