Koronavirusta ryhdytään testaamaan Kuopiossa, Joensuussa ja Mikkelissä ensi viikolla

Kuopion yliopistolliseen sairaalaan sekä Joensuun ja Mikkelin keskussairaalaan on toimitettu koronaviruksen testauslaite.

koronavirus
Tutkija pipetoi.
Koronavirusnäytteet on tähän asti lähetetty testattavaksi Helsinkiin, Tampereelle ja Turkuun. Kuvituskuva.Toni Pitkänen / Yle

Koronavirusta COVID-19 ryhdytään testaamaan Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, Joensuun keskussairaalassa ja Mikkelin keskussairaalassa ensi viikon alussa.

Sairaalat ovat saaneet laitteen, jolla voidaan kaikkien hengitystievirustestien lisäksi testata myös uutta koronavirusta. Aiemmilla laitteilla sitä ei ole pystytty testaamaan.

Laitteella tehdään nukleiinihappotestaus, johon otetaan näyte testattavan nielusta.

Aiemmin kaikki Suomen koronavirusnäytteet on lähetetty testattavaksi yliopistollisiin sairaaloihin Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle. Testitulosten saaminen nopeutuu laitteen myötä merkittävästi, kun näytteet voidaan testata paikan päällä.

Tähän asti maakunnista tulleita näytteitä on ryhdytty testaamaan aamulla ja tulos on saatu iltapäivällä. Paikan päällä oleva laite antaa testituloksen reilussa tunnissa.

Kaikissa kolmessa sairaalassa on jo laite, mutta sairaalat odottavat vielä laitteen käyttöön tarvittavien testikasettien toimitusta. Laite asennetaan ja henkilökunta koulutetaan sen käyttöön sairaaloissa tällä viikolla.

Mikäli kasettien toimitus sujuu odotetusti, testaaminen päästään aloittamaan maanantaina 16. maaliskuuta. Testikasettien kysyntä maailmalla on kuitenkin kova.

– Saattaa olla, että meillä tulee olemaan vaikeuksia saada testikasetteja. Mutta toimittaja on luvannut meille, että me olisimme saamassa niitä tällä viikolla, sanoo Itä-Suomen laboratoriokeskuksen osaston ylilääkäri Ulla Kärkkäinen.

Lue lisää:

Koronatestit laajenevat keskussairaaloihin – tällä hetkellä testejä tehdään ainoastaan kolmessa sairaalassa ja näytteitä on lähetelty pitkin maata muun muassa taksikyydeillä

Koronaviruksen pikaseulonta tulisi tarpeeseen – turkulaisfirma kolkuttelee sylkitestillään Kiinan terveysviranomaisten ovia

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus