Pyhä kivipääpatsas tuhoutui auto-onnettomuudessa – Pormestari ehdottaa liikennerajoituksia Pääsiäissaarelle

Pääsiäissaarella on tuhatkunta moai- ja kivipääpatsasta. Niiden uskotaan esittävän saarelaisten esi-isiä.

Myyttinen kivipatsas tuhoutui auto-onnettomuudessa Pääsiäissaarilla
Myyttinen kivipatsas tuhoutui auto-onnettomuudessa Pääsiäissaarilla

Satoja vuosia vanha kivipääpatsas tuhoutui auto-onnettomuudessa jalustaansa myöten, kertovat useat britti- ja yhdysvaltalaismediat. Patsaan tuhoutuminen on järkyttänyt saarelaisia, jotka uskovat, että jokainen patsas esittää tärkeää esi-isää.

Saarella asuva chileläinen mies pidätettiin onnettomuuden jälkeen, ja häntä syytetään kansallismonumentin vaurioittamisesta.

Virallisen tiedon mukaan onnettomuuden aiheutti jarruvika. Osa saarelaisista kuitenkin epäilee, että se olisi ollut tahallinen.

– Tällainen tapahtuma ei ole pelkästään kauhea, se on loukkaus kulttuuriamme kohtaan. Olemme taistelleet viime vuodet historiallisen ja arkeologisen perintömme säilyttämiseksi, alkuperäisväestöä edustava Camilo Rapu sanoo sanomalehti The Guardianille (siirryt toiseen palveluun).

Pääsiäissaari sijaitsee eteläisellä Tyynellämerellä, yli 3 500 kilometriä Chilen rannikolta länteen. Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Saaren asukasluku on noussut nopeasti viime vuosina. 12 000 vakituisen asukkaan lisäksi saarella vierailee 12 000 turistia kuukausittain. Pormestari Pedro Edmunds Paoa ehdottaakin rajoituksia saaren liikenteeseen.

– Kaikki päättivät, että pyhillä paikoilla oleville ajoneuvoille ei asetettaisi liikennesääntöjä. Mutta me neuvostona puhuimme vaaroista ja tiesimme hyvin, mitä matkailijoiden ja asukkaiden määrän nousu voi tarkoittaa, Paoa sanoi sanomalehti El Mercuriolle.

Pääsiäissaarella on noin tuhat maoi- eli kivipääpatsasta. Saaren alkuperäisväestö veisti ne todennäköisesti vuosien 1400 ja 1650 välillä. Suurimmat patsaat ovat 12 metriä korkeita ja painavat jopa 70 tonnia.

Kivipäillä on isot, leveät nenät, vahvat leuat, suorakulmion muotoiset korvat ja syvät silmäaukot.

Lue lisää: