Rovaniemen päättäjät jyrkän erimielisiä kaupungin sallivasta Airbnb-linjasta – vain yhdellä omia bisneksiä

Rovaniemellä on asukasmäärään nähden enemmän matkailukäytössä olevia asuntoja kuin missään Suomessa.

matkailu
En telefon som visar appen airbnb.
Rovaniemellä useamman rakenteilla olevan kerrostalon yhtiöjärjestyksessä on kielletty lyhytvuokraus kokonaan.Mostphotos \ http://noppz.com

Rovaniemen poikkeuksellisen vapaamielinen suhtautuminen Airbnb-toimintaan ja muuhun lyhytvuokraukseen on ihmetyttänyt monia kaupunkilaisia. Tekstiviestipalstoilla on arveltu syyn piilevän kaupungin päättäjien omissa lyhytvuokrausbisneksissä.

Kaupunginvaltuuston 51:n valtuutetun joukosta löytyi Yle Lapin kyselyssä kuitenkin vain yksi valtuutettu, jolla on asunto pysyvässä matkailukäytössä. Kokoomuksen Matti Henttunen kertoo itse asiassa vuokraavansa matkailijoille peräti 12:ta asuntoa Rovaniemellä.

– Kaupunki ei voisi tehdä pahempaa virhettä, kuin alkaa kovalla kädellä puuttumaan toimintaan. Hotellien majoituskapasiteetti ei riitä alkuunkaan talven ydinviikkoina, joten yksityinen majoitus mahdollistaa matkailun talvisesongin, sanoo Henttunen.

Vasemmistoliiton Jaakko Portti on täysin toista mieltä. Hänestä matkailumaine jo vaatii puuttumista.

– Jos kerrostalossa sattuu vaikka tulipalo ja talosta löytyy viisi hiiltynyttä kiinalaista, joista kukaan ei tiedä mitään, niin sekin on riskialtista matkailulle.

Rovaniemellä on noin tuhat lyhytvuokrauskäytössä olevaa asuntoa.

– Rovaniemellä homma on päästetty aivan liian pitkälle. En ymmärrä, miten Rovaniemi voi tulkita lakia täysin päinvastaisesti kuin Helsinki ja Lappeenranta, Portti ihmettelee.

Portti hyväksyisi vain oman asunnon vuokrauksen loman ajaksi, mikä alunperin oli Airbnb:n ajatuskin. Rovaniemen valtuutetuista vain muutama, kuten Sanna Luoma (kok.) ja Tiina Outila (vas.) kertovat vuokraavansa kotiaan matkailijoille oman loman ajaksi.

Helsinki ei hyväksy sijoitusasuntojen matkailukäyttöä lainkaan

Helsinki linjasi maankäyttö- ja rakennuslakiin vedoten, että asunnon pysyvä majoituskäyttö on asemakaavan ja rakennusluvan vastaista. Helsingissä voi vuokrata vain omaa kotiaan ja sitäkin satunnaisesti, esimerkiksi juuri loman ajaksi. Sijoitusasunnon vuokrauksen taajaan vaihtuville turisteille katsotaan rikkovan lakia.

Rovaniemellä rakennusvalvonta ja ympäristölautakunta ovat sitä mieltä, että yksittäisten asuntojen pysyvään matkailukäyttöön ei voida nykyisen lainsäädännön vallitessa puuttua millään tavalla.

– Mutta jos on iso osa kerrostalosta tai koko kerrostalo, niin silloin se alkaa olla majoitustoiminnan luonteista. Mutta ei siihenkään maankäyttö- ja rakennuslaki tai mikään muukaan lainsäädäntö yksiselitteisesti yllä, sanoo keskustan valtuutettu Heikki Luiro.

Luiro toimii puheenjohtajana ympäristölautakunnassa, jonka vastuulle rakennusvalvonta kuuluu. Luiro ei ilahdu, kun häneltä kysyy omista lyhytvuokrausbisneksistä.

– Mitä se Ylelle kuuluu, hän ihmettelee, mutta kertoo kuitenkin ettei omia Airbnb-kuvioita ole.

Rovaniemen kaupunginvaltuusto ei ole ottanut lyhytvuokraukseen lainkaan kantaa. Kaupunginhallituksessa asiaa puitiin vuosi sitten. Tuolloin kaupunginhallitus totesi, että kaupungin on hankala puuttua asiaan ilman valtakunnallista lainsäädäntöä.

Lyhytvuokrauspykäliä ei kuitenkaan ole tulossa ainakaan parhaillaan uudistettavaan maankäyttö- ja rakennuslakiin. Se jättää kaupunkien tulkittavaksi, mikä on asumista ja mikä majoitustoimintaa. Sen sijaan asunto-osakeyhtiölakia aiotaan oikeusministeriössä arvioida siltä kantilta, vaatiiko lyhytvuokraus omia pykäliä.

Kyselyyn vastasi 50 valtuutettua. Kokoomuksen Petri Keihäskoskea ei tavoitettu.

Keskustele aiheesta tiistaihin kello 23 asti.