1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsidemokraatit

Ruotsidemokraatit muuttivat aiempia puheitaan: puheenjohtaja Åkessonia ei otettukaan kiinni Turkissa

Åkesson matkusti Turkkiin jakamaan lentolehtisiä, joiden sanomana oli, että "Ruotsi on täynnä".

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson kampanjoi elokuussa 2018 Sundsvallissa. Kuva: Mats Andersson / EPA

Maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin kritiikkiä herättänyt matka Turkin ja Kreikan rajalle päättyi perjantaina suureen kohuun.

Ruotsidemokraatit tiedottivat ensin, että Turkin poliisi otti Åkessonin kiinni, kun tämä jakoi luvatta lentolehtisiä Turkin ja Kreikan välisellä rajalla.

Myöhemmin perjantaina puolue kertoi tapahtumista uuden version, jossa se muutti tapahtumien kuvausta, kertoo Dagens Nyheter -sanomalehti (siirryt toiseen palveluun). Uuden version mukaan poliisi pysäytti Åkessonin Istanbulin lentokentällä, kun tämä oli poistumassa maasta.

Poliisi kuuli Åkessonia puolueen mukaan niin pitkään, että tämä myöhästyi alkuperäiseltä lennoltaan. Puolue ei kerro tarkemmin mitä Turkin poliisi Åkessonilta kyseli.

Ruotsin mediassa uutisoitiin perjantaina päivällä, että poliisi lähetetti Åkessonin takaisin kohti Ruotsia.

Kun Åkesson myöhemmin perjantaina laskeutui Kööpenhaminan Kastrupin lentoasemalle, ei hän halunnut kommentoida tapahtumien käänteitä toimittajille, uutisoi Aftonbladet-lehti (siirryt toiseen palveluun).

"Turkki on roistovaltio"

Ruotsidemokraattien lehdistöpäällikkö Henrik Gustafsson ehti aiemmin päivällänimittää Turkiia roistovaltioksi. Hän ihmetteli muun muassa Ruotsin television SVT:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), miksi Turkissa henkilö otetaan kiinni ja häntä kuulustellaan lentolehtisten jakamisesta, vaikka Turkin valtio ei olekaan sitä hyväksynyt.

– Turkki on roistovaltio, jolla ei pitäisi olla mitään vaikutusvaltaa eurooppalaiseen maahanmuuttopolitiikkaan. Se on selvästi pahasta niin siirtolaisille kuin Euroopallekin, lehdistöpäällikkö Henrik Gustafsson sanoi SVT:lle.

Åkesson jakoi matkansa aikana Euroopan unioniin pyrkiville pakolaisille ja siirtolaisille lentolehtisiä parin päivän ajan. Lentolehtisten sanomana oli, että "Ruotsi on täynnä", eikä se voi ottaa lisää turvapaikanhakijoita vastaan.

Åkessonin tempaus aiheutti vastalauseiden ryöpyn sosiaalisessa mediassa Ruotsissa. Monien mielestä hänen toimintansa oli häpeällistä huomion hakemista täysin väärässä tilanteessa, ja se osoitti suurta harkintakyvyn puutetta.

Uutista muokattu 6.3.2020 klo 20.20: Ruotsidemokraatit ovat muuttaneet aiempaa kertomustaan tapahtumista Turkissa. Ruotsissa päivällä uutisoitujen tietojen pohjalta uutisessa kerrottiin aiemmin, että Åkesson olisi otettu kiinni Turkissa.

Lue lisää:

Ruotsidemokraattien puoluejohtaja jakeli lentolehtisiä pakolaisille, kampanjointi Turkin ja Kreikan rajalla tyrmistytti Ruotsissa