EU ei suostu antamaan lisää rahaa maahanmuuttajien virralla uhkailevalle Turkille – "Meidän ei pidä reagoida painostukseen"

Kroatiassa koolla olleet EU:n ulkoministerit lupasivat maksaa vain jo aiemmin luvatut miljardit.

EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell ja Kroatian ulkoministeri Goran Grlić-Radman perjantain kokouksessa, joka käsitteli Turkin vaatimuksia. Kuva: Antonio Bat / EPA

EU ei aio antaa Turkille lisää rahaa siitä huolimatta, että presidentti Recep Tayyip Erdoğan on uhannut muussa tapauksessa päästää siirtolaisia joukoittain rajan yli unionin alueelle. Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa perjantaina koolla olleet ulkoministerit torjuivat Turkille annettavan rahasumman kasvattamisen.

EU myönsi vuoden 2015 siirtolaiskriisin myötä Turkille kuusi miljardia euroa, jotka maa voi käyttää siirtolaisista huolehtimiseen. Maksun tarkoituksena oli lopettaa suurten siirtolaisryhmien tulo Turkin kautta Eurooppaan, ja sen tuloksena tulijoiden määrä väheni dramaattisesti.

Nyt Erdoğan on kuitenkin vaatinut EU:lta lisää rahaa sen uhalla, että Turkki avaa rajansa ja päästää halukkaat vaeltamaan unionin alueelle.

EU:n ulkoministerien mukaan jo sovituista rahoista jäljellä olevat kolme miljardia euroa annetaan sovittuihin projekteihin vuoden loppuun mennessä. Ministerit arvostelivat Turkin presidenttiä siirtolaisten käyttämisestä poliittisiin tarkoituksiin.

– Meidän ei pidä reagoida painostukseen, jota Turkki meihin kohdistaa tarjoamalla heille lisää rahaa, Hollannin ulkoministeri Stef Blok sanoi Financial Times -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Myös EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell tyrmäsi Erdoğanin uhkaukset sopimattomaksi keinoksi vaatia lisää tukea.

Borrell sanoi perjantaina, että voisi tarjota uutta tukea aiemmin sovittujen kuuden miljardin lisäksi vasta sitten, kun Turkki lopettaa siirtolaisten käyttämisen kaupankäynnin välineinä.

Turkki, jonka alueella on lähes neljä miljoonaa Syyrian-sotaa paennutta ihmistä, on syyttänyt EU:ta aiempien lupausten pettämisestä.

Lisää aiheesta: