Hyppää sisältöön

Sotamuistelut täyttävät taas lehtitelineet – Tutkija: Talvisodan henki on klisee, jota pitäisi edelleen ravistella

Historiantutkija Tuomas Tepora ja Ilta-Sanomien Simo Holopainen keskustelivat historiaa käsittelevästä journalismista Ylen aamun Viimeisessä sanassa lauantaina.

Elokuvateattereissa esitettävän viikkokatsauksen alkufanfaaria kuvattiin Helsingissä talvisodan aikaan, helmikuussa 1940.

Ensi viikolla lehdet, tv ja radio täyttyvät sotajutuista, kun talvisodan päättymisestä tulee kuluneeksi 80 vuotta. Sodan kokeneet ihmiset kertaavat muistojaan, ja kolumnistit kaipaavat talvisodan kansaa yhdistävää henkeä.

Julkisuudessa vähemmälle huomiolle jää kuitenkin kaksi tärkeää asiaa, sanoo historiantutkija Tuomas Tepora Helsingin yliopistosta. Yhtäältä talvisotaa käsitellään erillisenä, kansallisena konfliktina. Toisaalta talvisodan hengen taustalla vaikuttaneet ristiriidat unohtuvat.

– Talvisodan henki on niin vahva klisee, että sitä voisi ravistella. Sen taustavirtauksena oli aika pimeitä ja pikkumaisiakin ihmisten välisiä ristiriitaisuuksia. Sitä voisi tuoda esiin, Tepora sanoi Ylen aamun media-aiheisessa Viimeinen sana -keskustelussa lauantaina.

Tepora on kirjoittanut aiheesta vuonna 2015 ilmestyneessä kirjassaan Sodan henki. Hän on todennut (siirryt toiseen palveluun), että talvisodan henkeen liittyi myös tietoista mielialoihin vaikuttamista sekä epäluuloa kanssaihmisiä kohtaan ja vakoojapelkoa.

Voit katsoa keskustelun Yle Areenassa tai klikkaamalla tämän jutun pääkuvaa.

"Sota kosketti kaikki jollain tavalla"

Teporan kanssa Viimeisessä sanassa oli vieraana Ilta-Sanomien Simo Holopainen. Holopainen on tuottanut Ilta-Sanomien historialiitteitä ja muun muassa haastatellut noin sataa viime sodat kokenutta suomalaista.

Holopainen tietää, että historia kiinnostaa suomalaisia. Erityisesti sotahistoria tekee kauppansa.

– Suomessa sota kosketti kaikkia jollain tavalla. Se kokemus on siirtynyt lapsille ja lapsenlapsille, joille herää kysymys, mitä siellä oikein tapahtui.

Ilta-Sanomien verkon esimies Simo Holopainen (vas.) ja dosentti Tuomas Tepora Helsingin yliopistosta keskustelivat Ylen aamussa lauantaina. Kuva: Ville Seuri / Yle

Sotahistoria ei kuitenkaan ole enää julkisuudessa vain sotilaiden historiaa, vaan esille pääsevät monenlaiset äänet, sanovat Holopainen ja Tepora. Jutuissa puhuvat miehet, naiset ja lapsena sodan kokeneet, sanoo Holopainen.

Tepora puolestaan toteaa, että 1990-luvun julkisuuden yltiöisänmaallisesta sotakuvasta on tultu kauas. Nyt esiin pääsevät esimerkiksi sotakokemusten traumaattisuus ja ylisukupolvisuus.

Tepora kuitenkin sanoo, että journalistien kannattaa muistaa, että ihmisten ja ihmisryhmien kokemukset historiasta ovat ristiriitaisia eikä yhtä totuutta ole.

– Ei pidä pelätä sitä, että [kertomukseen] tulee ristiriitaisia ääniä.

Katso Viimeisen sanan kaikki jaksot täältä.