1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puola

AP: Yleisradioyhtiöstä sylikoiran itselleen tehnyt Puolan johto antaa julkiselle palvelulle 450 miljoonaa euroa lisärahaa

Puolan yleisradioyhtiössä kriittiset äänet on vaiennettu ja valtaapitävät saavat myötäsukaisen käsittelyn.

Presidentti Andrzej Duda valmistautuu toukokuussa käytäviin vaaleihin. Kuva: Radek Pietruszka / EPA

Toukokuisiin presidentinvaaleihin valmistautuva Puolan presidentti on allekirjoittanut lain, joka antaa maan yleisradioyhtiölle 450 miljoonaa euroa lisää rahaa. Summalla korvataan niitä menetyksiä, joita lupamaksurahoituksen vähentyminen on aiheuttanut, kertoo uutistoimisto AP.

Johtavaa Laki ja oikeus -puoluetta edustavan Andrzej Dudan arvioidaan näin kustantavan myös omaa uudelleenvalintakampanjaansa, sillä julkisen palvelun yhtiö toimii nykyisin Puolan vallanpitäjien äänitorvena.

Oppositio on arvostellut yleisradioyhtiölle annettua rahasummaa, ja vaatinut varojen käyttämistä syöpähoitoihin. Pääministeri Mateusz Morawiecki on torjunut opposition vaatimukset huomauttamalla, ettei kaikkia nykyisiäkään syöpähoitoihin korvamerkittyjä varoja ole käytetty.

Puolan hallitus puolustaa yleisradioyhtiön avokätistä tukemista sillä, että näin se tasapainottaa oppositiohenkisen yksityisen median uutisointia. Hallituksen mielestä yksityinen media on jopa äärimielinen hallitusta vastustaessaan.

Puolan valtaapitävien tiukentunut ote julkisen palvelun TVP-yhtiöstä on osaltaan pudottanut Puolan sijoitusta lehdistönvapautta mittaavissa listauksissa. Esimerkiksi Toimittajat ilman rajoja -järjestö kutsuu TVP:tä hallituksen propagandistiseksi äänitorveksi. (siirryt toiseen palveluun)

Toimittajat ilman rajoja arvostelee Puolan yleisradioyhtiötä niiden toimittajien erottamisesta, jotka eivät suostu uutisoimaan hallituspuolueesta kritiikittömästi ja myötäsukaisesti. Järjestön lehdistönvapauslistauksessa (siirryt toiseen palveluun) Puola on nyt sijalla 59. Suomi on samassa listauksessa sijalla kaksi.