Kajaanissa vahva koronaviruksen varotoimi – ohje lapsille: Ei edes lievässä flunssassa kouluun

Kaikkien ulkomailta palaavien koululaisten pitää ottaa yhteys koulunsa rehtoriin. Kotimaassa lomailleetkin saavat mennä kouluun vain täysin terveenä.

Kajaani
Tavaroita pulpetilla.
Kajaani haluaa estää niin koronaviruksen kuin muidenkin tartuntatautien leviämisen.Seppo Suvela / Yle

Kajaani ottaa koronaviruksen torjunnassa käyttöön vahvan varotoimen. Kaupungin perusopetus ohjeistaa koululaisia tulemaan kouluun vain täysin terveenä.

Lieväkin flunssa tai muu sairauden tunne ovat tämän kevään ajan luvallinen syy poissaololle, kertoo perusopetuksen tulosalueen johtaja Päivi Rissanen.

– Korostamme, että sairaudet saa sairastaa ihan rauhassa pois, eikä kouluun pidä tulla puolikuntoisena.

Jos oppilas on ollut ulkomailla, pitää hänen ilmoittaa asiasta omalle rehtorilleen.

Kajaani on jo ohjeistanut koronaviruksen epidemia-alueilta palaavia aikuisia jäämään etätyöhön kahden viikon ajaksi. Lapsille ei voi antaa samanlaista ohjetta, sanoo Rissanen.

– Lapsella on oikeus tulla kouluun, jos hänellä ei ole mitään oireita. Rehtorin on kuitenkin hyvä tietää, jos lapsi on ollut ulkomailla, ja rehtori sitten harkitsee, mitä tehdään.

Jos perheessä epäillään joko kausi-influenssatartuntaa taikka koronavirustartuntaa, pitää soittaa valtakunnalliseen päivystysapunumeroon 116 117. Kännykällä Kainuusta soitettu puhelu ohjautuu automaattisesti Kainuun keskussairaalan päivystykseen sairaanhoitajalle, joka antaa toimintaohjeet.

Rissasen mukaan tarkoitus on estää niin koronaviruksen kuin muidenkin tarttuvien tautien leviäminen. Hän muistuttaa, että kouluissa on lapsia ja aikuisia, joiden vastustuskyky voi olla alentunut esimerkiksi perussairauden vuoksi.

Flunssasta tai muusta tarttuvasta taudista toipumassa olevan taikka lievästi oirehtivan lapsen poissaolon syyksi merkitään Wilmaan luvallinen poissaolo.

Päivi Rissasen mukaan esimerkiksi kausi-influenssan tai koronaviruksen riskiryhmään kuuluvilla oppilailla on oikeus saada tukiopetusta, jos poissaoloja kertyy varotoimien vuoksi paljon.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus