Koronaviruksen sulkeman koulun vanhemmat miettivät nyt, voiko töihin mennä – äidin mukaan teinin ensireaktio kertoo, ettei paniikkia ole

Pitkäjärven koulu sijaitsee Kangasalla lähellä Tamperetta. Kaikki oppilaat eivät vielä iltapäivällä tienneet, ovatko he altistuneiden joukossa.

koronavirus
Kangasalla Vatialassa aivan Tampereen rajan tuntumassa toimivassa Pitkäjärven koulussa on vajaat 500 oppilasta.
Kangasalla Vatialassa aivan Tampereen rajan tuntumassa toimivassa Pitkäjärven koulussa on vajaat 500 oppilasta.Antti Eintola / Yle

Pitkäjärven koulu Pirkanmaalla on suljettu koronaviruksen takia ensi viikon ajaksi. Lisäksi noin 90 oppilasta ja osa henkilökunnasta asetetaan kahden viikon karanteeniin altistumisen takia.

Kangasalan opetuspäällikkö Merja Lehtonen sanoo, että sairastunut kuuluu opetushenkilökuntaan. Hän ei ota kantaa, onko tartunta peräisin Pohjois-Italiasta.

Lehtosen mukaan oli jollakin tavalla odotettua, että virus iskee myös Pirkanmaalle ja toiseen kouluun Helsingin Viikin jälkeen.

– Tämä osui nyt meille. En ollut hirvittävän yllättynyt, Lehtonen sanoo.

TAYSin infektiolääkärin Jaana Syrjäsen mukaan koulu suljettiin viikoksi, koska opettajia on niin paljon karanteenissa. Opetusta olisi ollut vaikea järjestää. Lehtonen vahvistaa tämän.

Tartunta osui opetushenkilökuntaan

Kaikkiin altistuneisiin otetaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan yhteyttä ja kaikki altistuneet asetetaan karanteeniin.

Tartunnan saanut jäi TAYSin infektiolääkäri Jaana Syrjäsen mukaan keskiviikkona pois töistä. Hänellä on voinut olla oireita alkuviikosta ja tämä otetaan varovaisuusperiaatteen mukaan huomioon. Kaikki oppilaat, joita opettaja on opettanut maanantaina tai tiistaina, katsotaan Syrjäsen mukaan altistuneiksi.

Lehtosen mukaan kaikkiin oppilaisiin ei ollut ehditty ottaa iltapäivällä yhteyttä mutta heihin otetaan yhteyttä. Tieto sairastumisesta tuli opetuspäällikölle lauantaina illalla ja sen jälkeen kokoontui kunnan valmiusryhmä.

Lähiopetus keskeytetään alkavaksi viikoksi. Opetus on ensi viikolla etäopetusta.

Koulun tilat eivät ole viranomaisten mukaan tartuntavaarallisia ja niitä voidaan sairaanhoitopiirin mukaan käyttää normaalisti muuhun toimintaan. Jaana Syrjäsen mukaan oleellisin tartunnan tapa on pisaratartunta. Virukset eivät elä pitkään pinnoilla.

Pitkäjärven koulu sijaitsee Kangasalla aivan Tampereen rajan tuntumassa. Pitkäjärven koulussa toimivat vuosiluokat 7–10, oppilaita lukuvuonna 2018–2019 on noin 470.

Ei paniikkia perheissä

Pitkäjärven vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Anne-Maarit Elo on juuri kuullut uutisesta kolmen jälkeen sunnuntaina. Hänen lapsensa kuuli asiasta tekstiviestillä. Uutinen ei aiheuttanut paniikkia, mutta monia avoimia kysymyksiä on vielä.

– Teinin eka reaktio, oli että: jes ei koulua. Tuolla hän pelaa kaverin kanssa netissä.

Elolla ei ole tietoa, onko lapsi ollut lähikontaktissa sairastuneeseen. Hän aikoo olla esimieheensä yhteydessä, pitääkö myös hänen olla poissa töistä.

– Jos puhelinsoitto tulee, soitan pomolle, jos jään kotiin. En aio ottaa riskiä töissä, missä kohtaan paljon ihmisiä.

Perheessä on neljä henkilöä. Tätä ennen koronavirus oli tullut lähelle vain uutisista. Mieleen oli juolahtanut, pitääkö ostaa hernekeittopurkki karanteenin varalle.

Nyt koulun sulkeminen tuo uutisen eri tavalla konkreettiseksi, koska periaatteessa kuka tahansa vanhempi Suomessa voisi kohdata vastaavan tilanteen.

Elo on kuitenkin toiveikas, että kotona olo sujuu hyvin.

– Eiköhän me selvitä tästä.

Samaa sanoo toinen Vanhempainyhdistyksen äiti Hanna Majanmaa. Hänen mukaansa 14-vuotias oli ilmoittanut koulun sulkemisesta iloisena. Majanmaa oli myös saanut koululta Wilma-viestin.

Perhe ei tiedä, onko altistumista tapahtunut.

– Meillä ei ole minkäänlaista paniikkia. Olemme odottaneet, koska virus kosahtaa ja nyt se kosahti näin lähelle.

Majanmaa odottaa lisätietoa illan tiedostustilaisuudesta. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri järjestää infon viideltä aiheesta.

Hanna Majanmaa sanoo, että voi tehdä tarvittaessa etätöitä ensi viikolla.

Jaana Syrjänen kertoi infossa, että jos altistuneella henkilöllä ei ole oireita, hän on karanteenissa ja hänen perheenjäsenensä voivat liikkua vapaasti. Jos henkilö on eristyksissä, hänen perheenjäsenensä ovat vasta silloin karanteenissa.

Kangasalan terveyspalveluiden koronavirusneuvontapuhelin toimii sunnuntaista 8.3.2020 klo 16 alkaen numerossa 03 5655 4020. Neuvontapuhelimesta Kangasalla asuvat saavat yleisluonteista neuvontaa koronavirusinfektiosta joka päivä kello 8–21.

Myös muita tartuntoja Pirkanmaalla

Kahteen muuhun Pirkanmaalla perjantaina ja lauantaina todettuun tartuntaan liittyy altistumisia Tampereen yliopistolla. Tiedossa olevia altistuneita on alle 20.

Kaksi opiskelijaa on tartunnan vuoksi eristyksissä. Altistuneet ovat karanteenissa, kertoo Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls. Sairaanhoitopiirin mukaan sairastumiset liittyvät Pohjois-Italiaan.

Pääosa altistuneista on Rakennetun ympäristön tiedekunnan opiskelijoita Hervannan kampukselta. Yliopiston tilat eivät ole tartuntavaarallisia ja niitä voidaan sairaanhoitopiirin mukaan käyttää normaalisti.

Lue lisää:

Lue tästä kaikki tuoreimmat tiedot koronaviruksesta

Kangasalla keskeytetään opetus 500 oppilaan koulussa koronaviruksen vuoksi, 90 oppilasta altistunut

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus