1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkki

Turkin presidentti Erdoğan kehottaa Kreikkaa avaamaan rajansa siirtolaisille ja päästämään nämä muualle Eurooppaan

Erdoğan tapaa maanantaina EU-johtoa ja keskustelee siirtolaistilanteesta.

Presidentti Erdoğan matkustaa maanantaina Brysseliin. Kuva: Pavel Golovkin / EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kehottaa Kreikkaa "avaamaan portit" rajan yli pyrkiville ja päästämään tulijat muihin Euroopan maihin. Erdoğan esitti kommentit televisioidussa puheessaan Istanbulissa.

Lisäksi Erdoğan sanoi lähtevänsä maanantaina Belgiaan keskustelemaan EU:n edustajien kanssa. Keskustelun aiheeksi hän nimesi siirtolaistilanteen.

Kreikan rajalle on saapunut tuhansittain ihmisiä sen jälkeen, kun Turkki kertoi avaavansa rajansa Eurooppaan. Taustalla oli tilanteen kärjistyminen Syyrian Idlibissä, jossa viime viikolla kuoli Turkin sotilaita Syyrian hallinnon tekemässä iskussa.

Sittemmin tilanne Idlibissä on jossain määrin rauhoittunut Turkin ja Venäjän torstaina sopiman tulitauon astuttua voimaan, vaikka tulitauko ei olekaan pitänyt täysin.

EU-maat ovat vaatineet Erdoğania pitämään kiinni vuonna 2016 solmitusta EU:n ja Turkin välisestä pakolaissopimuksesta. Sopimuksen mukaan Turkki saa EU:lta miljardien eurojen korvauksen siitä, että Turkki estää siirtolaisten tulon EU:hun.

Turkki on myös syyttänyt EU:ta pakolaissopimuksen rikkomisesta. Sen mukaan EU ei esimerkiksi ole vastaanottanut Turkista pakolaisia sopimuksen edellyttämällä tavalla.

Turkissa asuu tällä hetkellä nelisen miljoonaa syyrialaista siirtolaista ja pakolaista, mikä on aiheuttanut talousongelmista kärsivässä maassa Erdoğanille sisäpoliittista painetta.

Lisää aiheesta:

Turkin rannikkovartiosto: Erdoğan määräsi estämään siirtolaisten Egeanmeren ylitykset

EU ei suostu antamaan lisää rahaa maahanmuuttajien virralla uhkailevalle Turkille – "Meidän ei pidä reagoida painostukseen"

Analyysi: Mikä meni pieleen EU:n ja Turkin välillä? Pakolaissopimus osoittautui sudeksi

Kirjeenvaihtajalta: EU:n täytyy parantaa tahtia, jos se haluaa eroon sitä uhkaavasta loputtomasta pakolaiskriisistä