Koronavirus ei ole puhkaissut Brysselin kuplaa – Kokoukset pidetään, jollei ole pakko perua

Arkea maailmalta: Brysselissä odotetaan, että päättäjät näyttävät esimerkkiä. Tämä ei toteudu edes koronavirusaikana, kirjoittaa EU-kirjeenvaihtaja Susanna Turunen.

koronavirus
Susanna Turunen
Antti Haanpää / Yle

BrysselVarautuminen koronavirukseen ei näy Brysselissä juuri lainkaan. Apteekkireissulla yskänlääkkeen perässä katse osui apteekin oveen teipattuun lappuun, jossa ystävällisesti pahoiteltiin hengityssuojaimien ja käsidesipullojen loppumista.

Hengityssuojaimet olivat kokonaan loppu varastosta, käsidesiä olisi ollut saatavilla iltapäivästä. Sille ei tällä kertaa ollut kuitenkaan tarvetta, koska kotiini on kerääntynyt käsidesiä useampi pullo.

Hengityssuojainten puute ei sekään haitannut, koska useampi lääkäri on kertonut, että apteekin myymistä paperisista suojista on kovin vähän hyötyä. Ne ovat niin heppoisia.

Sen sijaan olin miettinyt perjantaista lähtien, kuinka pöljästi ihmiset ja jopa maat toimivat.

EU-maiden terveysministerit olivat perjantaina koolla Brysselissä ylimääräisessä kokouksessa koronaviruksen takia. Tarkoitus oli kartoittaa tautitilanne unionin alueella ja kerätä tietoa jäsenmaiden varautumisesta COVID-19 kaltaisen, äärimmäisen herkästi tarttuvan ja leviävän taudin varalta.

Yllätykseksi Belgia ilmoitti, että se ei ole varautunut epidemian varalta.

Bryssel on Euroopan sydän ja varsinainen kansojen sulatusuuni. Täällä jos missä odottaisi kaikkien tautien leviävän kulovalkean lailla.

Brysselissä sijaitsevat EU:n instituutiot, joissa työskentelee kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka ovat kotoisin ympäri Eurooppaa. He käyvät kotona ja heillä käy kotimaista vieraita. Mutta tällä hetkellä instituutioissa on todettu vasta kolme tautitapausta.

Perjantainen ministerikokous pidettiin, mutta kokouksen aikana neuvoston virkamieshenkilökunta lähetettiin kotiin. Lähtöpassit annettiin, koska yksi työntekijä oli ollut kontaktissa EU:n ulkoasiainhallinnon virkamiehen kanssa. Tämä virkamies taas oli ollut virusalueella.

Samalle perjantaille suunniteltu suurlähettiläiden kokouskin peruttiin, koska puheenjohtajamaa Kroatian lähettiläs oli ollut kontaktissa tartuntaepäillyn kanssa ja laittanut itsensä eristyksiin.

Terveydestä vastaavat ministerit kuitenkin istuivat kokouksensa ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) perusteli sitä sillä, että ministerien on kannettava vastuunsa.

Tällaisessa tilanteessa minä ainakin olisin valmis höllentämään ministerin vastuutaakkaa ja ymmärtäisin oikein hyvin, että pidetään videokonferenssi. Se on muutenkin ihan tavallista esimerkiksi tämän päivän kansainvälisessä yritysmaailmassa.

Ihmisiä pyydetään pysymään pois neuvoston Justus Lipsius -rakennuksesta, jos on ollut koronavirusalueella.
Ihmisiä pyydetään pysymään pois neuvoston Justus Lipsius -rakennuksesta, jos on ollut koronavirusalueella.Susanna Turunen/Yle

EU-parlamentinkin viisaus olla lähtemättä täksi viikoksi Strasbourgiin loppui lyhyeen, koska mepit istuvat kuitenkin Brysselissä mukanaan tietysti tuhannet avustajat ja virkamiehet.

Komissiossa komissaarien kabineteilla on kaikilla omat ohjeensa esimerkiksi siitä, otetaanko ulkopuolisia vieraita vastaan. Jutta Urpilaisen toimiston ovet olivat auki suunnitellusti ainakin vielä perjantaina.

Brysselissä metrot kulkevat ja ravintolat ovat täynnä eikä kauppojen hyllytkään mitenkään tyhjyyttään ammota. Lentokentällä on hiljaisempaa. Se johtuu suurimmaksi osaksi siitä, että lentoyhtiöt ovat peruneet lentoja tiettyihin kohteisiin.

Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella? Ovatko joidenkin jäsenmaiden suojautumistoimet – kuten karanteenit ja suurten kokoontumisten perumiset – ylimitoitettuja vai ollaanko esimerkiksi Brysselin päässä naiiveja?

Tänään on kuitenkin mentävä komissioon ja neuvostoon sekä mahdollisesti myös parlamenttiin – työt kutsuvat.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus