1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Malaysia Airlinesin lento 17

Oikeudenkäynti malesialaiskoneen alas ampumisesta alkaa – Neljää miestä syytetään osallisuudesta 298 ihmisen murhaan

Syytetyt kolme venäläistä ja yksi ukrainalainen eivät ole paikalla tuomioistuimessa. Lennon MH17 alas ampumisessa Itä-Ukrainassa kuoli lähes 300 ihmistä.

Malaysia Airlinesin lento 17
Hollantiin viedyt palaset koottiin teräsrunkoon.
Hollantiin viedyt koneen palaset on koottu yhteen ja käytetään onnettomuuden rekonstruointiin.AOP

Hollannissa alkaa maanantaina oikeudenkäynti malesialaisen matkustajakoneen alas ampumisesta Itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014. Syytettynä on kolme venäläistä ja yksi ukrainalainen, jotka toimivat tapahtuma-aikaan Itä-Ukrainan kapinallisten riveissä Donetskissa. Heitä syytetään osallisuudesta Malaysia Airlines -yhtiön koneen pudottamiseen ja 298 ihmisen murhaan.

Oikeudenkäynti järjestään Hollannissa, joka on johtanut tapauksen onnettomuustutkintaa ja kansainvälistä rikostutkintaa. Kaksi kolmasosaa lennon MH17 kuolonuhreista oli hollantilaisia.Tutkijoiden mukaan kone pudotettiin Itä-Ukrainan kapinallisten alueelta laukaistulla Buk-ilmatorjuntaohjuksella, joka kuului Venäjän asevoimien yksikölle.

Venäjä on kiistänyt osallisuutensa eikä ole myötävaikuttanut tutkimuksiin.

Oikeudenkäynnissä syytetään venäläisiä Igor Girkiniä (Strelkov), Sergei Dubinskia ja Oleg Pulatovia sekä ukrainalaista Leonid Hartshenkoa. Kaikista on annettu kansainvälinen etsintäkuulutus.

Syytetyistä korkea-arvoisin on Girkin, entinen Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n eversti ja Itä-Ukrainan niin kutsutun Donetskin kansantasavallan puolustusministeri. Tutkijoiden mukaan kenenkään syytetyistä ei epäille olevan se henkilö, joka laukaisi ohjuksen kohti matkustajakonetta. Tutkijoiden epäiltyjen lista on nyt syytteessä olevia neljää paljon pidempi, ja uusia on luultavasti luvassa myöhemmin.

Lento MH17 oli matkalla Amsterdamista Kuala Lumpuriin. Se lensi yli 10 kilometrin korkeudessa alueella, jota ei ollut määrätty lentokieltoon.

Paikalle oikeussaliin lähellä Schipholin lentokenttää odotetaan paljon uhrien omaisia sekä satoja toimittajia eri puolilta maailmaa.

Lue lisää:

Venäjän suurlähetystön eteen Hollannissa kannettiin 298 tyhjää tuolia muistuttamaan alasammutun matkustajakoneen uhreista(8.3.)

Malesialaiskoneen alasampumista tutkiva ryhmä paljastaa: Itä-Ukrainan separatisteilla tiukat yhteydet Kremliin ja Venäjän valtaamaan Krimiin(15.11.2019)

Lue seuraavaksi