Hyppää sisältöön

Saksan hallitus: EU harkitsee 1500 lapsen vastaanottamista Kreikan pakolaisleiriltä

Saksan mukaan se on valmis vastaanottamaan "soveliaan" osuuden EU-maihin mahdollisesti tulevista lapsista.

Lausunnon mukaan asiasta neuvottelevat vastaanottoon halukkaat maat. Perhe lämmitteli tulen ääressä epävirallisella leirillä Kreikalle kuuluvalla Egeanmeren Samosin saarella 22. helmikuuta. Kuva: Aris Messinis / AFP

EU harkitsee jopa 1 500 lapsen vastaanottamista Kreikan pakolaisleireiltä, kertoo Saksan hallitus lausunnossaan.

Lausunnon mukaan asiasta neuvottelevat vastaanottoon halukkaat maat. Saksan mukaan se on valmis vastaanottamaan "soveliaan" osuuden EU-maihin mahdollisesti tulevista lapsista.

– Haluamme tukea Kreikkaa vaikeassa humanitaarisessa tilanteessa, joka koskee Kreikan saarilla noin 1 000-1 500 lasta, lausunnossa todettiin.

Kreikka pyysi muilta EU-mailta syksyllä apua, jotta ne ottaisivat vastaan heikoissa oloissa olevia lapsia, jotka ovat leireillä ilman vanhempiaan. Siirtoa odottavia alaikäisiä on arvioitu olevan kaikkiaan noin 5 000. Kreikan ohella lapsia kerrotaan olevan Kyproksella.

Suomi on aiemmin kertonut valmistelleensa perheettömien alaikäisten vastaanottamista Kreikan leireiltä.

Helmikuun lopulla Suomen hallitus kertoi tehneensä päätöksen 175 turvapaikanhakijan vastaanottamisesta Välimeren alueelta. Tarkoituksena on tuoda maahan erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia, kuten lapsia ja yksinhuoltajaperheitä.

Huoli leireillä olevien lasten tilanteesta kasvaa

Uutistoimisto AFP:n mukaan Kreikan saarien Lesboksen, Samoksen, Khioksen, Leroksen ja Kosin leireille oli alkuvuodesta pakkautunut yli 38 000 ihmistä, vaikka niiden kapasiteetti on virallisesti 6 200.

Huoli leireillä ilman huoltajiaan olevien lasten kohtalosta on syventynyt sen jälkeen kun Turkki ilmoitti reilu viikko sitten sallivansa alueellaan olevien pakolaisten pyrkiä kohti Kreikan rajaa. Kreikka puolestaan on tehostanut rajulla kädellä rajavalvontaa ja ilmoittanut, että se keskeyttää uusien turvapaikkahakemusten käsittelyn toistaiseksi.

.
.