1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Maanantain pörssipäivä oli surkein yli vuosikymmeneen – Tokiossa lasku jatkuu tiistaina, öljyn hinta nousussa

Öljyntuottajien taistelu ja koronavirus syöksivät pörssit luisuun. Öljyn hinta romahti eniten sitten Persianlahden sodan 1991.

Koronavirus
Sydneyn pörssin ikkunassa pörssikursseja.
Pörssikurssit ympäri maailmaa ovat laskeneet voimakkaastiPeter Parks / AFP

Öljyn hinta nousi kuutisen prosenttia Aasian markkinoilla tiistaina, kertoo uutistoimisto AFP. Keskeisistä viitelaaduista West Texas Intermediate (WTI) nousi 5,8 prosenttia lähes 33 dollariin barrelilta ja Brent 6,7 prosenttia yli 36 dollariin barrelilta.

Tokion pörssin Nikkei-indeksi laski alkupäivästä noin kolme prosenttia, mutta nousi alkulaskun jälkeen ollen enää 1,4 prosenttia miinuksella maanantaihin nähden aamuviideltä Suomen aikaa. Hongkongissa yksi keskeisistä indekseistä osoitti kaupan alkaessa jopa hieman ylöspäin, mutta pari muuta luisuivat hienoisesti.

Markkinat romahtivat maailmalla maanantaina

Helsingin pörssin osakkeiden arvot tulivat maanantaina voimakkaasti alas muun maailman osakemarkkinoiden perässä. Aasiasta ja Euroopasta alkanut romahdus jatkui myös New Yorkissa.

New Yorkissa pörssiviikon ensimmäinen päivä päättyi siihen, mistä se alkoikin, rajuun pudotukseen. Kaikki keskeiset indeksit painuivat pörssien sulkiessa yli seitsemän prosenttia öljyn hinnan laskun ja koronaviruksen talousvaikutuksien pelossa.

Dow Jones -indeksi päätyi kauppapäivän jälkeen 7,8 prosenttia ja yli 2 000 pistettä heikommalle tasolle kuin se oli viime perjantaina. Yhden päivän laskuna tämä oli suurin sitten finanssikriisin aikojen, joulukuun 2008.

New Yorkin pörssissä osakekauppa keskeytettiin pian kaupankäynnin avauksen jälkeen 15 minuutiksi, koska S&P 500 -indeksi painui seitsemän prosenttia. Se ei kuitenkaan estänyt luisua, sillä Nasdaq Composite ja S&P 500 päätyivät kumpikin yli seitsemän prosenttia pakkaselle.

New Yorkissa laskua tuli kaikille kolmelle keskeiselle osakendeksille seitsemän prosenttia kullekin jo pörssipäivän viiden ensimmäisen minuutin aikana.

Kaupankäynti keskeytettiin varttitunniksi. Seuraava tauko tulee, jos lasku kiihtyy 13 prosenttiin. Jos arvot heikkenevät 20 prosenttia, pörssi suljetaan koko päiväksi. Kaupankäynnin keskeytysrajat on asetettu sijoittajien rauhoittamiseksi ja hermoilun hillitsemiseksi.

Keskeytyksen jälkeen arvonlasku tasaantui illalla Suomen aikaan viiden–kuuden prosentin tuntumaan.

Syvä lasku Helsingissä kaikilla toimialoilla

Kaupankäynti alkoi myös Helsingissä noin seitsemän prosentin laskussa perjantain päätösnoteerauksesta. Päivällä lasku loiveni, mutta kiihtyi taas iltapäivällä. Pörssi päätyi lopulta 7,3 prosenttia miinukselle.

Helsingin pörssin pisteluku on nyt hieman alle 8 500, kun tammikuun alussa Helsingin pörssin kehitystä kuvaava indeksi oli selvästi yli 10 700 pisteessä. Laskua on siis vuoden alun huipusta tullut parikymmentä prosenttia.

Kaikki toimialat ja vaihdetuimmat osakkeet olivat maanantaina syvästi miinuksella.

Polttoainevalmistaja Nesteen osake oli toiseksi vaihdetuin. Sen kurssilasku syveni lopulta lähes 12 prosenttiin. Energiayhtiö Fortumin kurssista hupeni kymmenen prosenttia.

Lue lisää markkinoiden paniikkireaktioista täältä: Nyt ollaan samanlaisessa paniikissa kuin finanssikriisin aikaan: 5 kysymystä ja vastausta pörssiromahduksesta ja öljyn hinnasta

Helsingin pörssin OMXHPI-indeksi vuoden ajalta
Tammikuun alussa Helsingin pörssin kehitystä kuvaava indeksi oli reilusti yli 10 700 pisteessä. Pörssiä ovat laskeneet uuden koronaviruksen leviämisen aiheuttamat taloushuolet sekä öljyntuottajamaiden erimielisyydet, jotka syöksivät öljyn hinnan rajuun laskuun. Samuli Huttunen / Yle

Monien piensijoittajien suosikkiosakkeiden – kuten verkkolaitevalmistaja Nokian ja finanssikonserni Nordean – arvot hupenivat reippaasti.

Myös muiden eurooppalaisten pörssien yleisindeksit romahtivat.

Pörssipäivä oli pahin sitten 2008–2009 finanssikriisin. Kaupankäynnin tahti oli hurja: brittiläisen Financial Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) yli miljardi eurooppalaisten yritysten osaketta vaihtoi omistajaa ensimmäisen pörssitunnin aikana aamulla.

Pieniä ja suuria yrityksiä sisältävä Euroopan Stoxx 600 -indeksi heikkeni yli kuusi prosenttia. Saksan ja Lontoon yleisindeksit olivat illalla yli kahdeksan prosentin laskussa.

Koronaviruksen patoamistoimien hiljentämässä Italiassa Milanon kurssit putosivat heti aamulla yli 19 prosenttia, mutta pörssipäivän lopulla yleisindeksi oli "enää" runsaan 11 prosentin laskussa.

Öljyriita katkaisi kamelin selän

Pörssikurssit alkoivat vajota voimakkaasti sen jälkeen, kun öljyntuottajamaiden neuvottelut öljyntuotannon rajoittamisesta perjantaina katkesivat. Kursseja painoi ennestään koronavirus ja varotoimenpiteet taudin leviämisen estämiseksi.

Maailman muut epävarmuudet kauppasodista Britannian EU-eroon enteilivät osakkeiden arvostusten heikkenemistä jo viime vuonna. Vasta koronavirus ja etenkin öljymaiden riita viikonloppuna laukaisivat laskukierteen.

Öljynporauslautta
Johan Svedrupin öljynporauslautta 140 kilometriä Norjan rannikolta.Carina Johansen / EPA

New Yorkin aluekeskuspankki ilmoitti lisäävänsä tukeaan (siirryt toiseen palveluun) markkinoille runsas tunti ennen Yhdysvaltain pörssipäivän alkamista. Keskuspankki antaa pankeille ja muille rahoitusalan yhtiöille lainaa vähintään 150 miljardia dollaria yli yön, kun aiempi tukimäärä oli sata miljardia.

Valtionlainojen korot laskuun

Sijoittajien paniikista kertoo se, että valtionlainojen korot ovat laskeneet viime päivinä. Valtionlainoja pidetään turvallisina sijoituskohteina epävarmoina aikoina.

Isoimmat muutokset on nähty Yhdysvaltojen valtionlainoissa: sen kymmenvuotisen joukkolainan korko putosi maanantaina jo noin 0,4 prosenttiin. Lasku oli jyrkin vuosikymmeneen.

Valuuttamarkkinoilla jonkinlainen turvasatama on euro, jonka arvo suhteessa dollariin on k (siirryt toiseen palveluun)ivunnut koko koronaviruskriisin ajan.

Euroopan keskuspankin reaktiota odotetaan torstaina

Euroopan keskuspankin rahapoliittinen kokous pidetään torstaina. Markkinat odottavat keskuspankilta toimia talouden pönkittämiseksi. Kokous on ensimmäinen koronavirusepidemian puhkeamisen jälkeen.

Yleisin arvio on, että Euroopan keskuspankkiirit päättävät laskea korkoa (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltain Fedin perässä.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen puolestaan kertoi maanantaina, että EU pohtii kulisseissa yhteisiä toimenpiteitä taloustilanteen helpottamiseksi koronaviruksen vuoksi.

Esimerkiksi Ranska haluaisi, että EU-maat laatisivat jonkinlaisen yhteisen elvytyspaketin ensi viikon valtiovarainministerien kokouksessa.

Öljyn hintasota

Öljyntuottajamaiden kokous Wienissä päättyi perjantaina erimielisyyksiin. Hintasota kertoo kilpailusta markkinaosuuksista maailman öljymahtien, lähinnä Saudi-Arabian ja Venäjän välillä.

Saudi-Arabia on valmis nostamaan öljyntuotantoaan ja aloittamaan hintasodan huhtikuun alusta

Öljyn hinta on päivän aikana laskenut esimerkiksi Brent-laadun osalta yli 30 prosenttia reiluun 35 dollariin tynnyriltä. Se kävi vain hieman yli 31 dollarissa.

Kyseessä on öljyn hinnan nopein pudotus sitten tammikuun 1991, jolloin alkoi ensimmäinen Persianlahden sota. Tuolloin Yhdysvallat otti käyttöön strategiset öljyvarastonsa, mikä toi hetkellisen ylitarjonnan markkinoille.

Öljyn hinta viimeisen viiden vuoden aikana
Samuli Huttunen / Yle

Japanissa taantumapelko

Aasiassa ja Australiassa pörssin mustan maanantain kaupankäynti on jo päättynyt. Tokiossa pörssi laski 5,1 prosenttia, Sydneyssä 7,3 ja Shanghaissa 2,9 prosenttia, kertoo uutistoimisto AP. Hongkongissa ja Etelä-Koreassa kaupankäynti päättyi 4,2 prosentin laskuun.

Japanissa viranomaiset julkaisivat aamulla viime vuoden bruttokansantuotetilastot, jotka osoittavat ennakoituakin suurempaa BKT:n laskua.

Japanin BKT laski loka-joulukuussa 1,8 prosenttia, kun ekonomistit olivat ennakoineet 1,6 prosentin laskua.

Viime vuonna Japanin talouden arvioidaan jumiutuneen erityisesti hallituksen tekemien veronkorotusten takia.

Nyt Japanin taloutta painaa erityisesti viime viikoina pahentunut koronaviruksen aiheuttama pelko. Maan talous on painumassa taantumaan ensi kertaa sitten vuoden 2012.

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä

Koronavirus vaikuttaa myös Yhdysvaltain talouteen. Monet maan suurimmista yhtiöistä ovat kehottaneet työntekijöitään työskentelemään kotoa käsin.

Ihmiset ovat alkaneet hamstraamaan tavaraa valmistautuessaan mahdollisiin karanteenimääräyksiin.

Naine seisoo tyhjien hyllyjen keskellä kaupassa Kaliforniassa.
Kaupan hyllyt ovat tyhjillään ihmisten hamstrattua tavaraa Kaliforniassa koronaviruksen pelossa.Robyn Beck / AFP

Bank of America kertoi torstaina laskeneensa, että koronavirus on pyyhkäissyt maailman pörssien arvoista pois yhdeksän biljoonaa dollaria yhdeksän päivän aikana.

Öljymaiden pörssit laskivat jyrkästi

Persianlahden öljyvaltioiden osakekurssit läksivät jyrkkään laskuun heti kun osakehuoneistot avautuivat.

Kuwaitin pörssi laski heti avautumisensa jälkeen 9,5 prosenttia, Dubain 9,0, Abu Dhabin 7,7 ja Qatarin 8,2 prosenttia.

Ainakin Kuwain ja Dubai rajoittivat kaupankäyntiä tai katkaisivat sen kokonaan, kertoo uutistoimisto AFP.

Saudi-Arabian valtiollisen Aramco-öljy-yhtiön osake romahti heti pörssin avautumisen jälkeen kymmenen prosenttia. Tämän jälkeen kauppa yhtiön osakkeilla keskeytettiin.

Mistä turvasatama rahoille?

Sijoittajat hakevat nyt kuumeisesti turvallisia sijoituspaikkoja rahoilleen.

"Turvasatamina" tunnettujen sijoituspaikkojen hinnat ovat lähteneet vahvaan nousuun. Japanin jenin arvo nousi päivässä kolme prosenttia dollariin verrattuna. Myös euron arvo on noussut.

Uutista täsmennetty 9.3. klo 8.30. New Yorkin pörssilaskussa on kyse osakefutuureista.

Lue lisää:

Onko maailmantalous pelastettavissa korona-katastrofilta? Kokosimme yhteen viime päivinä esitellyt taloudelliset hätätoimet ja niiden vaikutukset

Lähteet: Reuters, AFP